Popularizacija znanosti i umjetnosti

Noć istraživača

Europska Noć istraživača je jedna od Marie Sklodowska Curie akcija, aktivnosti unutar prioriteta Izvrsne znanosti Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije – Obzor 2020.

Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije. Cilj navedene inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. Europska Noć istraživača se tradicionalno održava zadnjeg petka u rujnu diljem cijele Europe

 Aktivnosti su namijenjene većinom mlađoj populaciji, odnosno osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci te široj javnosti, a svrha im je zabava, učenje uz igru i prezentacije te osvještavanje šire javnosti o glavnim porukama projekta.

https://www.youtube.com/watch?v=oPZPhnVnECs

 

noc istraživaca web 2noć istraživača 1Festival znanosti

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.