U povodu nadolazeće Smotre Sveučilišta u Splitu održan sastanak s ravnateljima srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije

U povodu skorog održavanja Smotre splitskog  sveučilišta u ponedjeljak 20. studenog održan je sastanak ravnatelja srednjih škola iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije s prorektorom za studente, nastavu i poslovanje prof. dr. sc. Nikolom Koceićem Bilanom, županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom, pročelnikom Upravnog odjela  za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem SDŽ i voditeljicom Ureda za nastavu Gabrijelom Budimir.

Župan Boban je uvodno zahvalio svim ravnateljima što su se i ove godine odazvali pozivu splitskog sveučilišta te na taj način iskazali želju za dodatnim unapređenjem međusobne suradnje.

Naše sveučilište je jedno od najboljih u regiji i to nije samo naša tvrdnja, već u prilog tome idu i statistike i rangiranja. Maturanti naravno imaju slobodu izbora gdje će nastaviti svoje obrazovanje, ali nama je zajednički cilj pokazati im što im se nudi ovdje i na koji način je organizirano splitsko sveučilište. Mi ih trebamo dati sve od sebe da ih zadržimo i motiviramo da ostanu – poručio je župan Boban dodavši kako Splitsko-dalmatinska županija čini niz aktivnosti kojima podupire mlade ljude koji studiraju u Splitu.

Pitanje nastavka obrazovanja maturanata istaknuto je pak kao trenutno najvažnija tema sastanka, obzirom na činjenicu da je pred svim sveučilištima, suočenim s opadanjem broja studenata, izazov kako privući i zadržati mlade.

Želimo da Split bude jaki sveučilišni centar, odnosno grad, a u tome nam svakako mogu pomoći i nastavnici i ravnatelji srednjih škola. Sveučilište u Splitu je vrhunska obrazovna ustanova u europskom prostoru, čemu svjedoče i nedavna rangiranja prema kojima smo najbolji u Hrvatskoj i regiji. Imamo široku i vrlo kvalitetnu ponudu studijskih programa. Upravo takvu sliku Sveučilišta želimo prezentirati našim učenicima – rekao je prorektor Koceić Bilan.

Upravo s ciljem da maturanti mogu sve informacije pronaći na jednom mjestu i od studenata i profesora saznati sve što ih zanima organizirana je Smotra Sveučilišta.

Prema riječima prorektora Koceića-Bilana, ove godine Smotra će trajati od 4. do 8. prosinca. Prvi dan će se sve sastavnice predstaviti zajedno, a u narednim danima će zainteresirani maturanti moći saznati više informacija jer će se fakulteti predstavljati pojedinačno.

Sva događanja bit će organizirana u zgradi tri fakulteta i to u okviru manifestacije Advent na Kampusu koju organizira Studentski centar.

Maturantima iz okolnih gradova koji budu htjeli posjetiti Smotru, Županija će, kako je kazao pročelnik Đonlić, organizirati prijevoz.

Ravnatelji su pozdravili ideju, naročito termin održavanja obzirom da je neposredno pred odluku koju maturanti trebaju donijeti kada je u pitanju nastavak školovanja. Također su iznijeli svoje prijedloge kako dodatno osnažiti suradnju sveučilišta i srednjih škola.

Dogovoreno je da će se uložiti zajednički napori kako bi maturanti dobili pravovremene informacije o Smotri i pridružili se u što većem broju.

Nakon sastanka za ravnatelje je organiziran i ručak u restoranu Kampus Studentskog centra kako bi iz prve ruke mogli vidjeti kvalitetu studentske prehrane.