Svečano otvorena likovna kolonija "Sveti Jeronim" na Marjanu

U povodu obilježavanja 30 godina Splitsko-dalmatinske županije ispred crkvice svetoga Jere na Marjanu u petak, 22. rujna, otvorena je likovna kolonija „Sveti Jeronim“ u kojoj sudjeluje čak 24 umjetnika, slikara i kipara. Svoja djela nadahnuta svetim Jeronimom izradit će Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović. Riječ je redom o eminentnim autorima, etabliranim na hrvatskoj likovnoj sceni, ali i šire.

Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, odnosno Sveučilišna galerija kao i Župa Sveti križ, Veli Varoš.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban je otvorio likovnu koloniju i tom prilikom rekao kako smatra da je to izvrstan početak proslave Dana Splitsko-dalmatinske županije.

- Po popisu umjetnika vidi se da je to najbolje što Hrvatska ima. Sve se odvija na ovoj lokaciji smiraja i uistinu je predivan osjećaj biti ovdje - rekao je te najavio kako će izložba radova nastalih na ovoj koloniji biti otvorena 28. rujna u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić također se osvrnuo na vrhunska umjetnička imena koja sudjeluju u ovom događaju.

- To je potvrda onoga što ja često spominjem, a to je da naše Sveučilište stoji iza znanosti, ali i iza umjetnosti kao jedne dodane vrijednosti. Kad pogledate umjetnike diljem Hrvatske, onda vidite da ih je 50 posto s ovoga ovdje područja - izjavio je rektor Dragan Ljutić.

Akademik Kažimir Hraste je istaknuo kako je ovaj prostor na kojem je smještena crkvica svetog Jere Bog obilježio, a vjera stvorila.

- Riječ je o veličanstvenom ambijentu, jer u ovim stijenama je prisutan duh koji je napravio ovo čudo. Naime, ermitaž je prostor u kojem su pustinjaci tražili svoj mir, a to treba i čovjeku u današnje vrijeme. Stoga uspjeh likovne kolonije koja za temu ima svetog Jeronima na ovom prostoru, neće izostati – poručio je akademik Hraste.

Don Mihael Prović, župnik župe Svetoga Križa, pozvao je na dublje istraživanje lika i djela svetog Jeronima posebno se osvrnuvši na njegovu Vulgatu, interpretaciju Biblije koja je došla i do nas, kao tumačiti Sveto pismo, kako ga živjeti. U ime bratovštine svog Križa, koja neprekidno djeluje već 584 godine, skupu se obratio njen predsjednik Frane Peruzović. Uz zahvalnost organizatorima, poželio je svima dobrodošlicu, posebice umjetnicima, koji će svoja djela i darovati Bratovštini.

- Sveti Jeronim i njegova priča koja je zemljopisno vezana uz naš kraj, živi u srcu svakog Dalmatinca. Od one njegove duhovite na koju je ponosan svaki Dalmatinac, štiteći svoj temperament i naglost - Bože, oprosti mi jer sam Dalmatinac - pa do intelektualnog nivoa, jedne kozmopolitske djelatnosti. Ovo je mjesto zaista sveto, ja sam emocionalno vezan uz to jer sam još kao srednjoškolac dolazio ovdje. Vrata su bila srušena, sve je bilo uništeno i organizirao sam skupinu srednjoškolaca, radili smo u brodogradilištu, tukli smo ruzinu, zaradili i popravili crkvu. Već skoro 60 godina, svaku godinu na blagdan sv. Jere organiziramo ovdje misu i druženje bratovštine – kazao je umjetnik Zvonimir Mihanović, sudionik kolonije, ali i član bratovštine Svetoga Križa.