Humanitarna akcija "Djeca za djecu" - primjer integracije rada u nastavi i razvoja mladih koji mijenjaju društvo na bolje

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u okviru kolegija Upravljanje manifestacije prof. dr. sc. Smiljane Pivčević, studenti imaju priliku umjesto izrade poslovnog plana organizirati stvarnu humanitarnu manifestaciju. Inicijativa je 2010. godine krenula od studentice Avin Čikeš koja je s kolegama organizirala humanitarni događaj za udrugu Lastavice. Od tada do danas, 9 generacija i preko sto studenata steklo je praktično iskustvo organiziranja događaja te za potrebite skupine prikupilo i doniralo više od 250 000 kn. Posljednjih 6 godina akcija djeluje pod sada već prepoznatljivim nazivom “Djeca za djecu”. Ove godine sav prihod akcije išao je udruzi “Naša dica”, a u akciju se uključilo rekordnih 25 studenata i preko 150 sponzora koji su donirali 420 poklona za bogatu humanitarnu lutriju. Akcija se održala na štandovima u trgovačkim centrima City Centre One i Mall of Split, a mogli su se mogu kupiti božićni ukrasi koje su izradila djeca vrtića i škola i srećke za lutriju. Na društvenim mrežama održala se i sportska aukcija sa nizom potpisanih artikala poznatih sportaša i klubova, ali humanitarni koncert u City Centru One.

Prof. Pivčević naglašava kako se najbolji efekti učenja postižu radom na konkretnim aktivnostima i stoga se isti u što većoj mjeri integriraju u nastavu na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Na ovom kolegiju svaki student uz praktični rad mora izraditi i kritički prikaz kojim praktično znanje treba povezati s dosezima znanja u postojećoj literaturi. Ovogodišnja voditeljica tima, Gabrijela Matić, kaže da su je izjave prethodnih generacija studenata o najboljem iskustvu u životu potakle da se uključi te pristane biti i voditeljica projekta ove godine. Odluku je dodatno potvrdio razgovor s voditeljicom udruge koji je studentima pokazao koliko će njihov trud biti od pomoći članovima udruge. Kolegij Gabrijela vidi kao izvrstan spoj znanja, prakse, ali i pravih vrijednosti: “Kroz akciju se 25 studenata zbližilo, nasmijalo i najvažnije pronašlo kao odgovorni ljudi koji su spremni nesebično pomoći te je akcija najbolji primjer kako trud i pružanje prilika mladima stvaraju uspješne studente i bolje ljude! Naučila sam mnogo, od rješavanja problema u hodu do koordinacije kompleksnog tima i projekta. Kolegij mi je omogućio primjenu znanja i vještina stečenih kroz studij te usvajanju novih u realnom životu, ali me potakao i na razmišljanje kako svojim znanjem pomoći svojoj zajednici. Upravo je to posebna vrijednost ovog projekta jer zaista mijenja ljude na bolje - kazala je Gabrijela.

Prof. Pivčević dodala je kako je navedeno razlog zašto Ekonomski fakultet već godinama razvija društveno-korisno učenje (DKU) za koje je i nagrađen i od strane Sveučilišta u Splitu. Kroz DKU studenti rade na konkretnim projektima za udruge civilnog društva i ove godine kreće peta generacija tog izbornog kolegija s dvadesetak uključenih udruga. Prof. Pivčević naglašava kako je to samo jedan od brojnih načina kojima Ekonomski fakultet u Splitu djeluje na poboljšanje društva i zajednice, što je jedna od njegovih ključnih strateških odrednica. Akcija traje do 23.01., a prilozi se prikupljaju i uplatama na žiro račun akcije HR9824070001300031477 u OTP banci.

Piše: Mila Puljiz/Universitas

Foto: Ekonomski fakultet u Splitu