Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Sveučilišnoj galeriji svečano otvorio izložbu "Posveta svetom Jeronimu“

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak 28. rujna, u Sveučilišnoj galeriji svečano je otvorio izložbu radova nastalih na likovnoj koloniji „Sveti Jeronim“, koja se održala u okviru obilježavanja 30. obljetnice osnutka Splitsko-dalmatinske županije u suorganizaciji Sveučilišta u Splitu.

U dva dana trajanja, u magičnom okruženju srednjovjekovne crkvice sv. Jere na južnim obroncima splitskog Marjana, 24 renomirana hrvatska umjetnika dala su svoj likovni prikaz ovog dalmatinskog sveca, čime se željelo istaknuti značaj kulturnog i sakralnog nasljeđa te baštinjenja lika i djela zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije– sv. Jeronima.

Premijer Plenković je čestitao na plemenitoj inicijativi da se u povodu 30. obljetnice Splitsko-dalmatinske županije pokrene ovakav projekt, umjetnička kolonija i pripadajuća izložba.

- Ponosni smo da baš mi Dalmatinci baštinimo svetoga Jeronima, koji je zajedno sa svojim suradnicima u 4. stoljeću prevodio Bibliju, ali i Hermana Dalmatinca, koji je u 12. stoljeću preveo Kuran. Na taj način baštinimo i velike, istinske iskorake koji su bili izniman civilizacijski doprinos cijelom čovječanstvu. I stoga ovo nadahnuće umjetnika na neki način osvježava tu svijest u našoj baštini i kulturi. Sveučilište u Splitu kroz ovako intenzivan rad umjetničke Galerije daje onaj fini dodir mediteranskoj, jadranskoj kulturi Hrvatske, kojoj je Split središte i u kojoj su i znanstvenici i umjetnici izrazito važni dionici – poručio je premijer Plenković otvarajući izložbu.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban prisjetio se samih začetaka ideje o izložbi, istaknuvši kako je ove godine i pet godina kako se ovaj svetac slavi kao zaštitnik naše Županije. Naglasio je kako je riječ o  svecu koji je bio inspiracija mnogim umjetnicima te kako je od svih, upravo on bio onaj koji je kroz sve oblike umjetnosti bio inspiracijom za mnogobrojna djela. Posebno se osvrnuo na božanstveni prostor na Marjanu u kojom su eminentni umjetnici na likovnoj koloniji stvorili ova djela posvećena svetom Jeri.

- Iako sve činjenice o djelu i životu svetog Jeronima nisu znanstveno potvrđene, važno je da je on rođen u našim srcima, dušama. Ova izložba će ostati zapamćena ne samo u povijesti naše Županije, već i Hrvatske na slavu svetog Jeronima, ne samo sveca i teologa, već i znanstvenika, književnika kojeg cijeli svijet slavi - kazao je župan Boban.

Rektor Splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić je, kao domaćin ove svečanosti, izrazio uvjerenje kako je ova izložba dodana vrijednost jer bez znanja nema napretka, bez umjetnika i umjetnosti nema duše.

- Po tome smo posebni, imamo ovu Galeriju i s time se ponosimo. Radovi predstavljeni na izložbi su jedinstveni. Upravo sveti Jeronim prezentira ne samo umjetnost i kulturu jednog naroda, nego u današnjem žargonu rečeno, i inventivnost koja seže u daleka vremena – ustvrdio je rektor Ljutić.

Svoja djela nadahnuta svetim Jeronimom predstavili su Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

Otvaranju izložbe su nazočili i Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Nina Obuljen-Koržinek, ministrica kulture i medija, Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Bosiljka Britvić Vetma, prof. dr. sc. Igor Jerković, prof. dr. sc. Nikša Jajac, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, župnik svetog Križa don Mihael Prović, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Nediljko Ante Ančić, prof. dr. sc. Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća Splita, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, članovi Senata,  nastavnici, studenti, kao i zaposlenici Sveučilišta u Splitu i Splitsko-dalmatinske županije te predstavnici suradnih ustanova, znanstvenih, kulturnih i drugih institucija. Program je vodila Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije.