Međunarodna veslačka regata Sveti Duje i ove godine dio mozaika Sudamje

Tradicija  koja  postoji  već  više  od  dva  desetljeća! Tjedan  dana  nakon proslave  svetoga  Dujma,  Međunarodna  veslačka  regata  Sveti  Duje od  12.  do  14.  svibnja  još jednom u biser podno Marjana dovodi europsku veslačku kremu. Centralna pozornica jedne od najpoznatijih manifestacija sveučilišnog sporta u Europi biti će splitska Riva sa svojim šarmantnim ambijentom i to samo nekoliko dana nakon održavanja Svjetskog veslačkog kupa u Zagrebu. Tri dana veslačkog spektakla bit će, kao i do sada, posebna i puna događanja. 

Program započinje u petak, 12. svibnja, ceremonijom svečanog otvaranja u Galeriji Meštrović. Već u subotu i nedjelju gledat ćemo veslačke ekipe u akciji na regatnim poljima u Spinutu i na Rivi. Subota, 13. svibnja je  rezervirana  za  okršaj  najboljih  studentskih  veslačkih  ekipa,  među  kojima  se  posebno  ističe dvoboj popularnih Britanaca, Oxforda i Cambridgea i to u najjačim sastavima. Svega mjesec dana nakon slavnog Boat Racea na Temzi, u finalu se nadamo uzvratu najpoznatije studentske utrke na svijetu, iako se među konkurencijom ističu brojna sveučilišta, koja uz ukrštena vesla najavljuju utrke dostojne pobjedi. Ovogodišnja novost je i dolazak ekipa drugih kontinenata, i to iz afričkog Johannesburga i daleke Koreje.     

Mnoštvo gledatelja zasigurno će i ove godine na Rivu pohoditi u nedjelju, kada je na rasporedu tradicionalna Utrka legendi. To i ne čudi, obzirom da je težina olimpijskih, svjetskih i europskih medalja u tri čamca, itekako osjetna. Riječ je o revijalnoj utrci na relaciji Riva – Gradska luka - Matejuška, u kojoj će svoje snage odmjeriti posade sastavljene od legendi Oxforda i Cambridgea, sve  redom  dobitnici  najsjajnijih  olimpijskih  i  svjetskih  odličja.  Njima će se suprotstaviti, ništa manje sjajne, splitske legende iz veslačkog kluba Gusar.    

Ovogodišnji program Regate Sveti Duje bit će obogaćen i sastankom izvršnog odbora krovne Europske sveučilišne sportske asocijacije - EUSA EC, koji će uključivati predstavnike brojnih europskih zemalja. Nije slučajno izabrana lokacija poput Splita, s obzirom  na aktivnosti i uspjehe Sveučilišta u  Splitu u nacionalnim i međunarodnim okvirima. 

Osim toga, u rasporedu regate naći će se, već tradicionalni, meet-up Lessons from the boat, u kojem će bivši veslači i olimpijci, a danas uspješni poslovnjaci u svojim poljima, dijeliti znanja splitskim studentima na temu uvijek gorućih dualnih karijera.     

Regata Sveti Duje spaja sport, biznis, kulturu & zabavu te na pravi način prikazuje diversifikaciju turističke ponude grada Splita, koja uz svoj promotivni značaj ima posebnu vrijednost u vremenu turističke predsezone. Uz lijepo vrijeme koje nas očekuje u vikendu Regate, ispunite svoje vrijeme i obogatite svoj um.