Samostalna izložba Marija Romode pod nazivom "Portal II" u Sveučilišnoj galeriji

Samostalna izložba Marija Romode pod nazivom "Portal II" otvara se u četvrtak, 20. srpnja, s početkom u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji, R. Boškovića 31. Izložba se otvara u društvu autora, a splitskoj publici će ga predstaviti kustos izložbe Ivor Igrec.

Svjetlucava praznina postojanja; iz predgovora izložbe - Ivor Igrec

"Autoreferencijalnost te vizualiziranje emotivnih i misaonih stanja autora su odavno prodrle u nutrinu onog što se zove figuralno, tradicionalno slikarstvo, te svakako postali dominantni u suvremenoj slikarskoj praksi. Jedan od takvih umjetnika je i Mario Romoda, slikar novije generacije čiji je primarni lajtmotiv propitkivanje sebstva te egzistencije i uloge istog u društvu. Romoda predstavlja publici svoj novi ciklus Portal II te nas s petnaest prezentiranih radova vodi u odiseju kroz svijet snoviđenja, simulakrum stvarnog svijeta, no opet tako različit. Metasvijet koji po mnogočemu sažima i komprimira zbilju u osobni leksikon ikonografije.

Ako je moguće stilski apstrahirati nečiju umjetnost, Romoda djelomično spaja dva oprečna stava u umjetnosti, koja se hvataju u koštac s međusobno vrlo različitim temama. Spaja oniričnost i fantazmagoričnost nadrealističkog slikarstva s elementima pop arta čija je fokalna točka prikazivanje banalnosti i plitkosti svakodnevice. U ovom slučaju konačni produkt se u svojoj srži bavi socio-političkim pitanjima, s pop-kulturalnim motivima koji su uronjeni u fantastično i magično, što već ipso facto uvelike djeluje satirično i duhovito na publiku. Svojom gestualnosti i izborom tema koje su tako pitke te poznate suvremenicima, autor svakako može lakše doprijeti do publike koja nije nužno uvelike zainteresirana za umjetnost. (...)"

Mario Romoda rođen je u Vukovaru 1987. godine. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku gdje dobiva istaknute nagrade na državnim natjecanjima u crtanju, a 2004. godine osvaja generacijsku nagradu kao najbolji učenik. Po završetku srednje škole, 2006. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu studij slikarstva. Prijediplomski sveučilišni studij slikarstva završava pod mentorstvom profesora Duje Jurića i dobiva nagradu za najboljeg studenta Akademije likovnih umjetnosti. Diplomski studij slikarstva završava 2012. godine pod mentorstvom profesora Zoltana Novaka. Imao je trinaest samostalnih izložbi u zemlji, a ostvario je i mnogobrojne skupne izložbe u tuzemstvu i inozemstvu, od kojih se ističu Cre-art rezidencije u Litvi i Makedoniji.