Otvorena svjetska konferencija filozofije sporta u organizaciji Kineziološkog fakulteta u Splitu

Svjetska konferencije filozofije sporta u organizaciji Kineziološkog fakulteta u Splitu i International Association for the Philosophy of Sport (IAPS) svečano je otvorena 19.  rujna u hotelu Radisson, a održava se do 22. rujna.

Organizacija Svjetske konferencije filozofije sporta, dodijeljena je Kineziološkom fakultetu još 2019., međutim zbog covid pandemije je odgođena za ovu godinu.  IAPS je odabrao Hrvatsku kao zemlju domaćina, zbog naših turističkih atrakcija i ljepota koje pruža naša zemlja, a grad Split, osim navedenog, odabran je i zbog sportske prepoznatljivosti. IAPS kongres ima dugu tradiciju održavanja (duže od 50 godina) te možemo biti ponosni što su izabrali naše Sveučilište i naš grad za ovako veliki događaj.

Filozofija sporta je relativno mlado područje znanosti koje je nastalo prije točno pola stoljeća u SAD-u, ali je zbog svoje propulzivnosti, relevantnosti i atraktivnosti jedno od najbrže rastućih među filozofskim i sportskim znanostima i njihovim granama istovremeno. Neki od problema u sportu za koje je od presudne važnosti uključiti vodeće autoritete iz područja filozofije i sporta su primjerice doping, kiborgizacija, interseksualnost i transrodnost, stvaranje etičkih kodeksa i komiteta, jedinica za očuvanje integriteta sporta i slično.

Kongres u Splitu izazvao je veliku pažnju filozofsko-sportske zajednice te je okupio rekordnih 130 znanstvenica i znanstvenika iz cijelog svijeta. Štoviše, na kongresu sudjeluju svi najveći autoriteti struke koji dolaze s najcjenjenijih Sveučilišta iz SAD, Kanade, Velike Britanije, Australije, Japana i Kine te gotovo svih zemalja Europe. Prilika je to da se Sveučilište u Splitu predstavi svjetskoj znanstvenoj zajednici u svom najboljem i najreprezentativnijem svjetlu te da prezentira svoj rad, uspjehe i potencijal.