Konferencija Saveza za zelene gradove održana u Splitu

Konferencija Saveza za zelene gradove (Alliance for Green Cities), održana je 3. ožujka u organizaciji Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i Ministarstva energetike SAD-a, Globalnog energetskog centra Atlantic Council te Grada Splita. Naime, riječ je o Partnerstvu za transatlantsku suradnju u području energije i klime (P-TECC) u sklopu koje su se okupili lokalni i regionalni dužnosnici s ciljem poticanja suradnje i unaprjeđenja razumijevanja uloge gradova u izravnoj borbi protiv klimatskih promjena. Današnjoj konferenciji nazočili su i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Igor Jerković, prof. dr. sc. Nikša Jajac i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, imajući u vidu da splitsko sveučilište kroz svoju nastavu, istraživanje, javna događanja i aktivnosti doprinosi društvenom i ekonomskom blagostanju naše zajednice, a predanost u ostvarivanju održivosti kroz obrazovanje, istraživanje i razvoj, partnerstva, aktivnosti u zajednici te odgovorno poslovanje vidljiva je i kroz prikaz našeg doprinosa globalnim ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Svoje zadovoljstvo što se ova konferencija odvija upravo u Splitu iskazao je i gradonačelnik Ivica Puljak. Prema njegovim riječima, gradovi su ti koji implementiraju mnoga rješenja, a Split posebno ima ambiciju postati jedan od najmodernijih u regiji i već sada ima mnogo projekata koji idu u tom smjeru.

- Oduševljeni smo što možemo pokrenuti Savez za zelene gradove i surađivati s lokalnim dionicima kako bismo im omogućili pristup tehničkoj stručnosti nacionalnih laboratorija DOE-a za blisku suradnju na razvoju općinskih investicijskih planova, modernizaciji infrastrukture, izgradnji kapaciteta na razini grada i druge mjere potrebne za razvoj putova prema budućnosti s niskim udjelom ugljika - rekao je uoči početka splitske konferencije Andrew Light, zamjenik ministrice za međunarodne poslove u Ministarstvu energetike SAD-a.

Partnerstvo za transatlantsku suradnju u području energije i klime (P-TECC) je multilateralna inicijativa koju vodi Ministarstvo energetike SAD-a fokusira se na brzu dekarbonizaciju gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje suradnje. Sastoji se od 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s fokusom na energetsku infrastrukturu, međupovezivanja i sigurnost.