Prva međunarodna konferencija „Taste the Mediterranean“

Konferencija "Taste the Mediterranean" održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatskog lječničkog zbora i Grada Šibenika, u Šibeniku od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. godine.

Znanstveno-stručni skup pod pokroviteljstvom Hrvatskog lječničkog zbora na jednom mjestu po prvi puta u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe dovodi neka od najvećih znanstvenika koji se bave mediteranskom prehranom.

Predavanje će uz uvažene predavače, prof. Željka Krznarića i doc. Dariju Vranešić Bender s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te prof. Teu Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, održati i prof. Antonia Trichopoulou sa Sveučilišta u Ateni koja je objavila prvu modernu epidemiološku studiju o mediteranskoj prehrani i utjecaju na zdravlje, posebice s aspekta kardiovaskularnih bolesti. Zadnju veliku studiju o mediteranskoj prehrani koja je provedena u Španjolskoj, PREDIMED studiju predstavit će prof. Alfredo Martinez, Sveučilište Navarra. Tu su i uvaženi profesori sa Sveučilišta Tor Vergata u Rimu, prof. Laura Di Renzo i prof. Antonino De Lorenzo. Mediteransku prehranu s aspekta ne mediteranske zemlje predstavit će dr. Hans Guldbrand, Sveučilište Liköping, Švedska, dok će prof. Mara Miele sa Sveučilišta u Cardiffu i prof. Mauro Serafini sa Instituta INRAN u Rimu održati predavanja o drugim važnim aspektima mediteranske prehrane.

Rok za predaju sažetaka je otvoren a svi detalji su dostupni na web stranici konferencije: www.tastethemediterranean.eu

Sudjelovanje na konferenciji boduje se od strane Hrvatskog lječničkog zbora, te su svi kojima je ovo područje od interesa pozvani da se uključe i sudjeluju u konferenciji na kojoj će se moći čuti izuzetno interesantna predavanja.

Uz znanstveni dio, konferencija „Taste the Mediterranean“ uključuje i festivalski dio koji će se odvijati u staroj jezgri grada Šibenika. Festivalski dio uključuje okrugle stolove i specijalizirane radionice, degustacije autohtonih proizvoda u sklopu Mediteranske tržnice, te kulinarske demonstracije i vinski festival.

Program