Konferencija "Taste the Mediterranean" održava se
pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića,
Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatskog lječničkog
zbora i Grada Šibenika, u Šibeniku od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. godine.
Znanstveno-stručni skup pod pokroviteljstvom Hrvatskog lječničkog
zbora na jednom mjestu po prvi puta u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe
dovodi neka od najvećih znanstvenika koji se bave mediteranskom prehranom.
Predavanje će uz uvažene predavače, prof. Željka
Krznarića i doc. Dariju Vranešić Bender s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te
prof. Teu Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, održati i prof.
Antonia Trichopoulou sa Sveučilišta u Ateni koja je objavila prvu modernu
epidemiološku studiju o mediteranskoj prehrani i utjecaju na zdravlje, posebice
s aspekta kardiovaskularnih bolesti. Zadnju veliku studiju o mediteranskoj
prehrani koja je provedena u Španjolskoj, PREDIMED studiju predstavit će prof.
Alfredo Martinez, Sveučilište Navarra. Tu su i uvaženi profesori sa Sveučilišta
Tor Vergata u Rimu, prof. Laura Di Renzo i prof. Antonino De Lorenzo.
Mediteransku prehranu s aspekta ne mediteranske zemlje predstavit će dr. Hans
Guldbrand, Sveučilište Liköping, Švedska, dok će prof. Mara Miele sa
Sveučilišta u Cardiffu i prof. Mauro Serafini sa Instituta INRAN u Rimu održati
predavanja o drugim važnim aspektima mediteranske prehrane.
Rok za predaju sažetaka je otvoren a svi detalji su dostupni
na web stranici konferencije: www.tastethemediterranean.eu
Sudjelovanje na konferenciji boduje se od strane Hrvatskog
lječničkog zbora, te su svi kojima je ovo područje od interesa pozvani da se
uključe i sudjeluju u konferenciji na kojoj će se moći čuti izuzetno
interesantna predavanja.
Uz znanstveni dio, konferencija „Taste the Mediterranean“
uključuje i festivalski dio koji će se odvijati u staroj jezgri grada Šibenika.
Festivalski dio uključuje okrugle stolove i specijalizirane radionice,
degustacije autohtonih proizvoda u sklopu Mediteranske tržnice, te kulinarske
demonstracije i vinski festival.
Program