Na Pomorskom fakultetu održan DeepTech forum

DeepTech forum na kojem su predstavljeni start-up i spin-off projekti koji se temelje na razvoju svemirskih tehnologija, održan je u četvrtak 25. svibnja na Pomorskom fakultetu.

- Forum su organizirali Sveučilište u Splitu, Pomorski fakultet, tvrtke „Starbust d.o.o.“ (Pariz) i Đuro Đaković Grupa. Ovo je jedan početak zajedničke suradnje u istraživanju svemira s ciljem da se daju temelji za organizaciju, odnosno uspostavljanje Hrvatske svemirske agencije i to na Sveučilištu, odnosno baš ovdje u Splitu. Namjera je da se započne s istraživanjem svemira jer Hrvatska kao članica EU nema još niti jedan satelit, a primjerice susjedne zemlje poput Slovenije imaju -kazao je dekan prof. dr. sc. Pero Vidan.

Ulaganje država EU u svemirske tehnologije je važno, a RH je kao mlada članica tek u počecima na tom području. Ovom prilikom namjera je bila predstaviti mlade ljude, istraživače Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu koji rade na razvoju hardvera, softvera i goriva primjenjivih u svemirskim programima, a koji se mogu natjecati po značajkama sa  proizvodima najrazvijenijih država. Ovo je početak zajedničkog rada između sveučilišta RH i partnerskih tvrtki u financiranju projekata vezanih za svemir i razvoju novih tehnologija.  

Skupu su nazočili Sandra Budimir, izvršna direktorica „StarBust d.o.o.“,  Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe, Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana  te ostali brojni uglednici iz Francuske, Švedske, Hrvatske te  mladi istraživači. U ime rektora Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragana Ljutića nazočne je pozdravila prof. dr. sc. Vlatka Škokić, pomoćnica rektora.