Znate li što je Ponzijeva shema? Život u sjeni prijevara: slučaj Berniea Madoffa

Ponzijeva shema vrsta je financijske prijevare koja mami ulagače obećavajući im abnormalno visoke povrate u kratkom vremenu pa joj mnogi već desetljećima ne mogu odoljeti. Shema započinje tako da neki prevarant osnuje ustanovu za prikupljanje depozita (ili banku). Prevarant poziva javnost da deponira novac kod institucije, nudeći velikodušne kamate. Kamate se potom isplaćuju iz novca novih deponenata, dok prevarant udobno živi od starih depozita. Čitava se shema raspada kad više nema dovoljno novih depozita kojima bi se pokrivale isplate kamata dospjele na stare depozite. Prevarant se nada da će tada već živjeti pod novim imenom negdje u tropima, u zemlji koja nema

Najpoznatiji primjer Ponzijeve sheme svakako je Bernard Madoff, autor najveće financijske prijevare u povijesti, koji je prevario nobelovce, senatore, holivudske glumce, redatelje i bogate Njujorčane, a na njima je zaradio 17,5 milijardi dolara.  Predavanje na ovu temu je održano u Ekonomskoj školi, a cilj je bio upoznati publike s detaljima jednog od najpoznatijih slučajeva Ponzijeve sheme u povijesti, kao i ulogom financijsko računovodstvenih forenzičara u sprječavanju i otkrivanju prijevara.

Predavanje namijenjeno učenicima srednjih škola te zainteresiranoj javnosti održali su doc. dr. sc. Toni Šušak, izv. prof. dr. sc. Marijana Bartulović i izv. prof. dr. sc. Tomislava Pavić Kramarić.