Započela 17. međunarodna znanstvena konferencija Hrvatsko-francuski upravno pravni dani

Svečano otvorenje međunarodne znanstvene konferencije Hrvatsko-francuski upravno pravni daniodržano je 21. rujna  u MEDILS-u. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić  s prorektorima prof.dr.sc. Bosiljkom Britvić-Vetma, inače dugogodišnjom članicom Organizacijskog odbora i Zoranom Đogašem, dekan Pravnog fakulteta u Splitu izv.prof.dr.sc. Ratko Brnabić, docent Quentin EPRON, prorektor Sveučilišta Panthéon-Assas, Paris 2, Fabien FIESCHI, veleposlanik Republike Francuske, Yves GOUNIN, državni savjetnik, predstavnik voditelja Državnog savjeta, Inga VEZMAR BARLEK, predsjednica Visokog upravnog suda Republike, Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Mario JELUŠIĆ, predstavnik Ustavnog suda RH, Zdenka POGARČIĆ, ravnateljica Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske i Sanjin Rukavina, državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Miroslav Radman, brojni pravni stručnjaci te ostali uvaženi gosti.

Ponosan sam što je ovaj skup okupio ovako veliki broj stručnjaka kako iz Hrvatske tako i iz Francuske, zemlje u kojoj je ishodište znanja o upravljanju javnom upravom i državom. Naše sveučilište je član brojnih asocijacija kroz koje također surađujemo s francuskim kolegama. Trenutno predsjedavamo SEA-EU alijansom u okviru koje smo povezani s Brestom, zatim već imamo suradnju s Marseilleom, a postoji i inicijativa studija Hotelijerstva i gastronomije o suradnji s poznatim kulinarskim institutom u Parizu. Ono što nama nedostaje je studij iz ovog područja, a volio bih da on bude u manjem gradu kao što je Šibenik jer se sveučilište treba širiti i s intelektualnim elitama podizati razinu znanja – kazao je rektor Ljutić zaželjevši svima uspješnu konferenciju i dobrodošlicu u Splitu.

Prema riječima državnog tajnika Rukavine, kontinuitet održavanja ovog međunarodnog simpozija pokazuje stalni interes kako znanstvene i akademske javnosti tako i praktičara za raspravom o najaktualnijim upravno-pravnim temama.

Tema ovogodišnjeg skupa je „Javna služba“, a kao i svake godine sudjeluju najistaknutiji francuski i hrvatski pravni eksperti, znanstvenici i praktičari, prije svega iz područja upravnog prava, kako bi izložili i raspravili najaktualnije upravnopravne teme i institute.

Također, ove godine u konferenciji sudjeluju i suci Europskog suda za ljudska prava:Marko Bošnjak, sudac Europskog za ljudska prava (Slovenija);Branko Lubarda, sudac Europskog suda za ljudska prava (Srbija);Mattias Guyomar, sudac Europskog suda za ljudska prava (Francuska); Ioannis Ktistakis, sudac Europskog suda za ljudska prava (Grčka); Davor Derenčinović, sudac Europskog suda za ljudska prava (Hrvatska).

Međunarodna konferencija  Hrvatsko-francuski upravnopravni dani održava se  u Splitu u kontinuitetu od 2007. godine  u okviru partnerstva Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Panthéon Assas – Paris II., čije postojanje datira još od XII  stoljeća. 

U organizaciji Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana od samog početka sudjeluju i druge institucije,  kao što su  Sveučilište u Splitu, Visoki upravni sud Republike Hrvatske, Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Centar za europsku dokumentaciju i istraživanja –  Robert Schuman (Split), Ustavni sud Republike Hrvatske, Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. Posebice valja istaknuti ulogu francuskog Državnog savjeta,  najvišeg upravnog sudišta u Francuskoj Republici, koji istodobno ima važnu i značajnu ulogu kao savjetodavno tijelo francuske vlade.