Svečano proslavljen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta svečano je proslavljen u četvrtak, 11. svibnja, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, a tom prigodom dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim studentima, kao i diplome.

Uz domaćine dekana KBF-a izv. prof. dr. sc. Šimuna Bilokapića, prodekana za znanost prof. dr. sc. Ivana Bodrožića te prodekana za nastavu doc. dr. sc. Antu Akrapa, svečanosti su nazočili veliki kancelar KBF-a te apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić,  veliki vicekancelar KBF-a i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, brojni drugi ugledni gosti, djelatnici i studenti.

U svom pozdravnom govoru mons. Želimir Puljić kazao je kako će se osvrnuti na ulogu religije i teologije u procesu rasta, s obzirom kako živimo u vremenu stalnog napretka znanosti i tehnologije, no ona ipak nije kadra pružiti odgovore na posljednja pitanja života.

- Crkva u tom vidu ima jednu brzinu više i ne povlači se s pozornice svijeta. Ona neumorno, javno i otvoreno iznosi Isusov nauk koji ima ne samo vjersku, već i općehumanu vrijednost. Tako Crkva pokazuje kako je bila i želi ostati čuvaricom otajstava koje je Bog objavio u Isusu Kristu i njoj povjerio – ustvrdio je mons. Puljić istaknuvši kako se u izrečenom otkriva uloga teološkog studija.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić je istaknuo ulogu KBF-a u promicanju humanističkih i civilizacijskih vrijednosti na Sveučilištu poručivši da na taj način svi mi dobivamo poticaj da vidimo dobro oko sebe. Naglasio je vrijednost zajedništva, prijateljstva, a pozitivnim razmišljanjem i stavom premošćuju se sve prepreke.

U izvješču o radu u protekloj godini dekan Šimun Bilokapić kazao je kako je na tri studijska programa – Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij – u ovoj akademskoj godini upisano 138 redovitih studenata, a na dva poslijediplomska studijska programa upisano je 26 redovitih studenata. Dekan se osvrnuo i na mjere poduzete u svrhu upravljanja i osiguravanja kvalitete Fakulteta, a govorio je i o studentima te njihovim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima; nastavnicima i njihovoj djelatnosti; znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Fakulteta; mobilnosti i međunarodnoj suradnji te o stručnim službama, prostoru, opremi i financijama.

Nakon izvješća, diplome i svjedodžbe dobilo je 35 studenata/studentica te su time postali prvostupnici/prvostupnice katehetike, magistri/magistre katehetike i magistri/magistre teologije. Crkveni akademski stupanj licencijata stekao je Ante Čarić izradivši rad pod naslovom: „Teološka analiza zbornika dalmatinskih klapskih pjesama i klapsko pjevanje iz perspektive nove evangelizacije”.

Prigodom proslave Dana Fakulteta dodijeljena su priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada dodijelila se studentu Anti Čuiću koji je akademske godine 2021./2022. odslušao cjeloviti program prve godine Integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom 4,83. Drugu nagradu je dobio student Stipe Mlikotić koji je u akademskoj godini 2021./2022. odslušao cjeloviti program treće godine Preddiplomskog teološko-katehetskog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom 4, 65. Treću nagradu dobila je Antonija Katić koja je odslušala prvu godinu Diplomskog teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom 4,36. Za najbolji seminar pod nazivom „Sinodalni put u Njemačkoj i pokret Maria 2.0” nagrađen je Oliver Marčinković. Najbolja diplomantica na Diplomskom teološko-katehetskom studiju je Mia Novaković s ocjenom 4,44. Petar Paradžik je najbolji diplomant na Filozofsko-teološkom studiju s ocjenom 4,67. Za izuzetno zalaganje iz reda nenastavnog osoblja nagrađen je Željko Jurišić.

Akademski čin uzveličao je pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „Sveti Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića, a voditeljica programa bila je Ana Maria Popović.