Ravnateljima srednjih škola Splita i Splitsko-dalmatinske županije predstavljen program Festivala znanosti

U povodu skorog održavanja Festivala znanosti, ravnatelji srednjih škola iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije sastali su se  14. travnja u vijećnici Rektorata s prorektorima prof.dr.sc. Nikolom Koceićem Bilanom, prorektorom za studente, nastavu i poslovanje prof.dr.sc. Igorom Jerkovićem, prorektorom za znanost i kvalitetu, prof.dr.sc. Nikšom Jajcem, prorektorom za infrastrukturu te i dr.sc. Domagojom Buljan Barbača, operativnom voditeljicom Organizacijskog odbora Festivala znanosti. Sastanku su nazočili i  voditeljica ureda za znanost Petra Jelić s kolegicom Anom Grgić, voditeljica odjeljka za praćenje projekata Tonka Petričević te voditeljica ureda za nastavu Gabrijelom Budimir.

Uz najavu događanja i aktivnosti vezanih za Festival znanosti, tema je bila i daljnje unaprjeđenje međusobne suradnje.

Naša suradnja zasniva se na činjenici da dijelimo iste vrijednosti, a to je odgoj i obrazovanje mladih, kako učenika tako i studenata. Organizirali smo ponovni susret jer bismo htjeli da imate relevantne informacije o ponudi naših studijskih programa te o mogućnostima u smislu znanosti i znanstvenih istraživanja i suradnje s gospodarstvom. Na taj način učenike možete upoznati sa svim novostima na našem Sveučilištu  - kazao je prorektor Koceić-Bilan najavivši kako je plan pokrenuti na PMF-u studij molekularne biologije na diplomskoj razini te diplomske studije novinarstva i mediteranske poljoprivrede. Također, kako je istaknuo prorektor, započet će i veliki broj programa iz područja cjeloživotnog obrazovanja.

Pitanje nastavka obrazovanja maturanata na splitskom sveučilištu istaknuto je pak kao i dalje najvažnija tema, obzirom na činjenicu da je pred svim sveučilištima, suočenim s opadanjem broja studenata, izazov kako privući i zadržati mlade. Prorektor Koceić-Bilan je napomenuo, kako je upravo Smotra Sveučilišta, održana u prosincu, bila odlična aktivnost koja je zajedničkim snagama omogućila učenicima da u jednoj ležernoj i opuštenoj atmosferi saznaju sve što ih zanima o uvjetima upisa i studijskim programima. Namjera je da ta manifestacija ubuduće bude tradicionalna.

Festival znanosti je pak manifestacija kojoj je cilj i edukativna i društvena uloga sveučilišta, odnosno popularizacija znanosti. To je ujedno i prilika da se učenici upoznaju s aktivnostima naših sastavnica.

Prorektor Jerković naglasio je kako je cilj sastanka motivirati učenike da se pridruže Festivalu znanosti koji ove godine nudi preko 200 aktivnosti na Kampusu, ali i drugim lokacijama u gradu i županiji.

Visoko obrazovanje nije samo obrazovanje, već je i istraživanje i uključivanje u znanstvene aktivnosti. Budući i sadašnji studenti, uz gradivo koje trebaju savladati, vrlo su aktivni i uključuju se u znanstveno-istraživačke radove, odnosno projekte. Naš cilj je otvoriti se široj javnosti kroz Festival, da nas dođu posjetiti i vidjeti i infrastrukturu Kampusa koja se značajno promijenila unatrag deset godina. Isto tako u posljednjih pet godina preko 30 milijuna eura uloženo je u znanstvenu opremu na našim sastavnicama, bez koje nema značajnog istraživanja – kazao je prorektor Jerković zamolivši ravnatelje da motiviraju učenike na sudjelovanje u Festivalu te da vide prostore naših fakulteta u okviru Otvorenih dana.

Koliko je važan razvoj infrastrukture istaknuo je i prorektor Jajac jer, kako je kazao, upravo ti suvremeno opremljeni prostori pružaju mogućnosti istraživanja na konkurentnoj i kompetitivnoj razini s ostalim istraživačkim skupinama u okviru europskog istraživačkog prostora. Prorektor je, kao informaciju važnu budućim studentima, najavio izgradnju novog studentskog doma s 850 kreveta te izgradnju Znanstveno-inovacijskog centra, nukleusa svog znanstvenog istraživanja našeg sveučilišta.

Detaljniji program Festivala i aktivnosti ravnateljima su predstavile profesorica Domagoja Buljan Brbača i Tonka Petričević.