Predstavljanje niza knjiga „Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije Republike Hrvatske Prvo desetljeće” i završne „Knjige šeste“

Sveučilište u Splitu i Hrvatski diplomatski klub imaju čast pozvati Vas na predstavljanje niza knjiga „Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije Republike Hrvatske Prvo desetljeće” i završne „Knjige šeste“

Predstavljanje knjiga  održat će se u srijedu, 11. listopada 2023. u 12: 30 u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31, Split. O knjizi će govoriti prof. dr.sc. Marko Trogrlić, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i prof. emerit. dr. sc. dr. h. c. Emilio Marin, predsjednik  Hrvatskog diplomatskog kluba, a pozdravnu riječ ima t će prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom.

U šestom svesku edicije „Sjećanja i prilozi povijesti diplomacije Republike Hrvatske” su radovi devetero hrvatskih diplomata, veleposlanika, a to su mr.sc. Branko Salaj, mr.sc. Jerko Vukas, Drago Štambuk, dr.sc. Andrija Kojaković, Zvonimir Marković, Hidajet Biščević, Darko Bekić, Ivica Tomić, Vera Tadić.

Analizirajući djelovanje navedenih diplomata prema zemljama primateljicama dobiva se širok spektar njihove rasprostranjenosti s velikim brojem stanovnika tih zemalja koje broje više od četvrtine stanovnika zemaljske kugle, jer su među njima Kina, Ruska federacija, Velika Britanija, Iran, Turska. To su ujedno države s različitim kulturama i civilizacijama, vjerama, društvenim uređenjima, povijesnim naslijeđem, ekonomskim iskustvima, raznolikom stupnjem društvenog razvoja i slično. Dakle, naši diplomati su bili u doticaju s golemim bogatstvima dosega ljudske vrste u svom povijesnom razvitku čime su mogli znatno utjecati i na naš sveukupni razvitak, ali i njima prenijeti neka od blaga i dostignuća iz naše kulturne i povijesne baštine o kojima prije nisu imali prigode nešto saznati.

Prigodom predstavljanja knjiga splitsko sveučilište  ugostit će izaslanstvo Hrvatskog diplomatskog kluba: Veleposlanik professor emeritus  Emilio Marin, predsjednik ,generalni konzul dr. sc. Mišo Munivrana, tajnik, generalni konzul prof.dr.sc. Zvonimir Marić, član Upravnog vijeća, urednik Glasnika Hrvatskog diplomatskog kluba, urednik izdanja Hrvatskog diplomatskog kluba , veleposlanica Milada Privora, članica Upravnog vijeća Jelena Perleta, pridružena članica Hrvatskog diplomatskog kluba, pomoćnica urednika Glasnika Hrvatskog diplomatskog kluba.

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Odsjek za povijest održat će se predstavljanje knjige u izdanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Marinov zbornik Papers in Honour of Professor Emilio Marin. 

Predstavljanje Zbornika održat će se u srijedu, 11. listopada 2023. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu.

Zbornik sadrži radove osamdeset i tri znanstvenika iz osamnaest zemalja u povodu 70. rođendana Emilija Marina, prvog profesora emeritusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta i naslovnog redovitog profesora u trajnom zvanju Sveučilišta u Splitu.