U Sveučilišnoj galeriji otvorena izložba: Između figuracije i apstrakcije

Otvorenje reprezentativne izložbe, postavljene u Sveučilišnoj galeriji kao krune trodnevnog, svečanog obilježavanja 49 obljetnice splitskog sveučilišta okupilo je brojne goste, umjetnike, djelatnike i prijatelje Sveučilišta. Izložbu suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva pod nazivom: "Između figuracije i apstrakcije" otvorio je rektor Dragan Ljutić, a  predstavio kustos Branko Franceschi.  

Kustos izložbe, Branko Franceschki svoj govor je, kako i priliči, započeo čestitkom splitskom sveučilištu; Zahvalio bih se splitskom sveučilištu što mi je ukazalo čast da s izložbom naših likovnih umjetnika, svojevrsnim rođendanskim poklonom, čestitamo Sveučilištu njegov dan!

Cilj današnje izložbe bio je publici predstaviti raznovrsnost i vitalnost hrvatske likovne umjetnosti koja je nastajala i razvijala se u dinamičnim desetljećima. To vrijeme obilježeno je korjenitim društvenim promjenama uzrokovanih ratom, a potom i osamostaljenjem kada je jedan od prioriteta bio i razvoj hrvatskog kulturnog identiteta, a posebno njegova prepoznatljivost na međunarodnoj kulturnoj sceni. Nastavno na to, odabir recentnih slika i skulptura za ovu izložbu, odnosno radova nekoliko generacija slikara i kipara koji su svoj profesionalni status izgradili od devedesetih godina do danas, predstavlja tranziciju i realizaciju ovog složenog povijesnog konteksta.

S druge strane, dvadeseto stoljeće je posebno u povijesti kulture po tome što se umjetničko stvaralaštvo u vizualnoj kulturi proširilo na nevjerojatan broj medija, novih tehnologija, performativnih praksi. Praksi koje su čak negirale sam umjetnički objekt kao nešto važno za razumijevanje kulture i našeg vremena. U jednom trenutku, pogotovo '90-ih godina, ozbiljno se razmatrala smrt slikarstva, međutim, upravo su umjetnici Zoltan Novak, Tomislav Buntak i Dalibor Stošić pokazali da ona može funkcionirati, da ima što za reći i pokazati, da može biti cilj smislenog umjetničkog djelovanja. Sredinom prvog desetljeća ovog milenija dolazi do veličanstvenog obrata kada se pokazuje da slikarstvo postaje ponovno kraljevska likovna disciplina, a figurativna umjetnost postaje izuzetno zanimljiva mlađoj generaciji umjetnika.

Krug se neprekidno otvara i zatvara, zaključio je Branko Franceschi.

Kao i uvijek do sada, umjetnost je podržao i rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić koji je izložbu i otvorio; Sveučilišna galerija dodaje malo soli na sve ono što se zbiva na našem Sveučilištu. Današnja izložba pokazuje snagu našeg Sveučilišta, našega grada, županije i države te s njom na najljepši mogući način završavamo trodnevnu proslavu Dana Sveučilišta. Ona je „točka na i“.

Jedan od autora izložbe, Zoltan Novak nije krio zadovoljstvo; Drago mi je da sam danas u Splitu u ovoj prekrasnoj Galeriji. Iznenađen sam! Prvi put sam ovdje, stvarno je sjajno! Ova izložba je dragocjena jer su vrlo rijetke prigode da se na jednom mjestu skupi takav broj umjetnika. To nije lako, to se događa svakih par godina i čast mi je da sam dio toga.

Svaka sljedeća izložba u Sveučilišnoj galeriji sve je posjećenija. Utoliko ni na sinoćnjem otvorenju nije nedostajalo poznatih lica. Naširoko priznati splitski fotograf, Feđa Klarić, jedan od prvih hrvatskih fotografa ulične mode i života u Splitu: Uvijek rado dolazim u Sveučilišnu galeriju koja je jedinstvena po mnogočemu. Volio bih ovim putem pohvaliti i voditeljicu Sveučilišne galerije, Helenu Trze Jakelić koja ovaj prostor vodi stručno s velikim žarom i ljubavlju. U ovom dijelu grada nedostajalo je upravo ovakvih prostora, sve je bilo koncentrirano na centar grada. Radujem se kada vidim da i ljeti i zimi Galerija neprekidno radi…

Uvijek rado viđen, akademik Kažimir Hraste: Izbor kustosa Branka Franceschija je izvrstan, ovakvi formati u Sveučilišnoj galeriji su veličanstveni. Preporučujem svima da pogledaju izložbu.

Da Sveučilišna galerija sustavno gradi svoju prepoznatljivost na umjetničkoj sceni Hrvatske potvrđuje i prijedlog g. Franceschija da Sveučilište u Splitu koje kao sveučilište jedino ima galerijski prostor te vrste u Hrvatskoj, posluži kao platforma studentima, budućim kustosima, koji bi u sklopu kurikuluma u Sveučilišnoj galeriji, stjecali praktična znanja izuzetno važna umjetničkim i kulturnim institucijama.

Pozivamo sve da u sljedećih mjesec dana posjete sveučilišni kampus u Splitu i pogledaju izložbu suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva: „Između figuracije i apstrakcije koja je na jednom mjestu uspjela okupiti autore: Gordanu Bakić, Tomislavaa Buntaak, Sebastijaan Dračića, Fedora Fischera, Danicu Franić, Davora Krelju, Selmu Hafizović, Katarinu Ivanišin, Petra Katavića, Zlatka Kopljara, Kristiana Kožula, Anitu Miloš Tomaić, Zoltana Novaka, Pavla Pavlovića, Marianu Pende, Izvora Pendu, Dalibora Stošića, Lidiju Šeler, Roberta Šimraka, Zorana Šimunovića, Vicu Tomasovića, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića, Nikola Vrljića, Lorena Živkovića Kuljiša.

Izložbu je pripremila: Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije.

Izložba ostaje otvorena do15. srpnja 2023.