U povodu obilježavanja 120. godišnjice osnutka: "Risarije i rezbarije: izbor iz Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnice u Splitu"

U povodu obilježavanja 120. godišnjice osnutka, Sveučilišna knjižnica u Splitu 10. listopada 2023. godine u 19 sati otvara izložbu "Risarije i rezbarije: izbor iz Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnice u Splitu" na Odjelu specijalnih zbirki Knjižnice (kat -2) i u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31.

Izložba je podsjetnik na sve umjetnike i čuvare kulturne baštine koji su u proteklih dvanaest desetljeća zaslužni za osnivanje, obogaćivanje i očuvanje fonda Grafičke zbirke.

Bit će izloženo ukupno 180 djela nastalih od 17. stoljeća do danas, raznolikih po sadržaju i tehnici (crteži, grafike, grafičke i grafičko-pjesničke mape, umjetničke dopisnice i fotografije).

Uz dokumente iz arhive Knjižnice o početcima stvaranja zbirke, izložit će se i najstarija referentna građa - katalozi i pozivnice izložbi, primjerice, katalog izložbe Emanuela Vidovića iz 1903. godine, katalozi Salona Galić od 1926. godine, HDLU-a Split i drugih. Uz najstarije grafike sakralnih i svjetovnih motiva, zanimanje pobuđuje splitski umjetnički krug od 1920-ih do 1945. godine čiji umjetnici, poput Anđela Uvodića i maestra Ive Tijardovića, svoje grafičke mape posvećuju Knjižnici.

U Sveučilišnoj su galeriji izložene umjetnine pristigle kao darovi umjetnika i prijatelja Knjižnice od 1956. godine do danas te obveznim primjerkom od Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Slijede plakati likovno-dokumentarne vrijednosti nastali pred sam kraj Drugoga svjetskoga rata pa sve do današnjih dana.

Zahvaljujući primjerenim uvjetima rada i smještaja građe koje je Sveučilišna knjižnica dobila preseljenjem u namjenski građen objekt 2009. godine omogućeno je objedinjavanje fonda Grafičke zbirke s onim iz dislociranih spremišta, njegova konzervacija i restauracija, a potom obrada i digitalizacija u specijaliziranim uredima i radionicama te njegovo predstavljanje javnosti.

Obogaćivanje zbirke brojnim umjetninama posljednjih godina rezultat je lijepe suradnje Knjižnice i Sveučilišne galerije čija je voditeljica Helena Trze Jakelić neka od djela koja su bila izložena u Galeriji, u dogovoru s umjetnicima predala Knjižnici na dar.

Na postavu izložbe sudjelovao je Odjel specijalnih zbirki (Mihaela Kovačić, Abra Papić) te Odjel za zaštitu i digitalizaciju građe (Ana Radić Bizjak, Dora Ljubica, Branko Bralić). Izložba će biti popraćena katalogom koji je u pripremi.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada.