Tim „Prijatelji zdravlja“ pobijedio u velikom finalu studentskog poduzetničkog programa UniStart

Veliko finale studentskog poduzetničkog programa UniStart, kojeg je provodilo Sveučilište u Splitu uz podršku NetHub akceleratora, održano je 20. lipnja 2022. godine, u prostorijama PICS predinkubatora ICT županije (PICS@FESB). U sklopu Demo dana, četiri tima studenata predstavili su svoje poduzetničke ideje stručnom žiriju, razvijene kroz program UniStart. Predstavljeni projekti osmišljeni su s ciljem olakšavanja životnih potreba osoba starije životne dobi.

Pobjedu je odnio tim „Prijatelji zdravlja“ kojeg čine studentice Iva Klarić (FGAG), Jelena Ležaja (FESB) i Martina Tomić (MEFST). Ambiciozne studentice razvile su prototip interaktivne ploče „ZdravKo“, u potpunosti prilagođene svakodnevnom pomaganju osobama starije životne dobi s ciljem rješavanja problema prilikom integracije u društvo. Drugo mjesto pripalo je timu „SmartUp“, kojeg čine Mia Kovačević Žižić, Nikola Martinić, Anamarija Kolimbatović, Ivan Gluščević i Valentina Drmić. Razvili su mobilnu aplikaciju „Angelo app“ kako bi pomogli u povezivanju volontera s osobama starije životne dobi. 

Na Demo danu timovi su imali priliku pitchati svoju ideju stručnom žiriju kojeg su činili Damir Brčić (ICT županija), Antonia Peroš (Sveučilište u Splitu), Antonio Perić-Mažar (Locastic) te Ena Melvan (Metabelly).

Na samom početku događanja, u pozdravnom govoru studentima i njihovim mentorima obratili su se prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica Medicinskog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Nikša Jajac, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, koji su naglasili kako su bez obzira na ishod svi timovi pobjednici zbog velikog znanja i iskustva kojeg su stekli tijekom trajanja programa.

U posljednja tri mjeseca proveden je ciklus radionica i predavanja gdje su studenti razvijali svoje poduzetničke ideje te ih testirali na potencijalnim korisnicima. Program je započeo u sveučilišnom SPINIT inkubatoru, podršku u provedbi edukacija pružio je Studentski Poduzetnički Inkubator, dok je Demo dan organiziran u suradnji s ICT županijom, čime su studenti zaokružili svoje putovanje kroz lokalni inovacijski ekosustav.

Na samom kraju, studenti su s veseljem naglasili kako su bili iznimno zadovoljni realiziranim programom istaknuvši kako su osim novih znanja i iskustva stekli i nove prijatelje te ostvarili suradnju sa studentima s drugih fakulteta.

izvor: NetHub