Svečano otvorena izložba svih radova pristiglih na Natječaj za najbolji likovni rad u sklopu projekta „Prozori u svijet umjetnosti"

Sretna lica učenika i studenata u Sveučilišnoj galeriji na svečanom otvorenju izložbe svih likovnih radova pristiglih na Natječaj za najbolji likovni rad u sklopu projekta „Prozori u svijet umjetnosti 2023. (Povijesna i kulturna baština Splitsko-dalmatinske županije)“, najbolji su pokazatelj da je čitav projekt hvalevrijedna ideja.

Naime, Sveučilište u Splitu je sa Splitsko-dalmatinskom županijom tijekom travnja provelo Natječaj kojem je tema bila „Kulturna baština Splitsko-dalmatinske županije“, a pravo sudjelovanja imali su svi osnovnoškolci Splitsko-dalmatinske županije od petog do osmog razreda; svi učenici iz srednjih škola naše  županije te studenti Sveučilišta u Splitu.

Svi izloženi radovi su prekrasni. Kroz ovaj projekt željeli smo našim učenicima i studentima dati poticaj da se izraze na umjetnički način. To je, između ostalog, i uloga sveučilišta, da potiče i daje novu vrijednost našem gradu, da djelujemo pozitivno na lokalnu zajednicu. Kad mladim ljudima damo perspektivu, onda će oni ovdje i ostati. Kod nas zaista imaju perspektivu budući da je naše sveučilište sve poželjniji partner uglednim stranim sveučilištima i asocijacijama – kazao je rektor Ljutić prigodom svečanog otvorenja istaknuvši kako je Sveučilišna galerija, kao i njena voditeljica Helena Trze Jakelić vrlo aktivan sudionik kulturnih zbivanja u gradu Splitu.

Pohvalna je i činjenica kako u našoj Galeriji inače izlažu vrhunski umjetnici, a sada i naša djeca. Kad pobrojite umjetnike diljem Hrvatske, onda vidite da ih 50 posto dolazi iz ovog našeg bazena, s područja Županije splitsko-dalmatinske. Tako da se ne bojimo ni za budućnost naših mladih talenata – poručio je rektor Ljutić

Zadovoljstvo nije krio ni Željko Primorac, pomoćnik pročelnika za kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Dva motiva su nas vodila u ovom projektu. Željeli smo mladim ljudima po prvi put omogućiti izložbu u ovako respektabilnom prostoru kao što je Sveučilišna galerija, a ujedno i vidjeti kako se mlade generacije osjećaju, na koji način razmišljaju o kulturno-povijesnoj baštini Splitsko-dalmatinske županije. Prema radovima koji su pristigli i prema nalazima Povjerenstva vidimo da je obavljen odličan posao pa možemo biti zadovoljni s mladim generacijama. Budućnost je svijetla za našu umjetnost – kazao je Primorac dodajući kako će iduće godine projektni zadatak nositi ime Marka Marulića, obzirom da se obilježava 500. obljetnica rođenja našeg velikog književnika pa će biti zanimljivo saznati kako mlade generacije iz perspektive današnjice promišljaju o Marku Maruliću.

O svom iskustvu sudjelovanja u ovom projektu kazala nam je Petra Perković, jedna od nagrađenih autorica, inače apsolventica UMAS-a, smjer kiparstvo.

Kad mi je ravnateljica Galerije javila da sam osvojila prvo mjesto bila sam presretna i to mi je dodatan vjetar u leđa te motivacija za daljnji rad. Ideja mi se javila sasvim spontano. Trenutno radim u tehnici „žica“, taj mi je taj materijal jako zanimljiv, doživljavam ga kao prostornu olovku. Budući da je klapsko pjevanje na UNESCO-ovu popisu nematerijalne baštine, prijavila sam se na natječaj i cijela priča se lijepo zaokružila. Bila su mi potrebna tri do četiri mjeseca da kompozicijski sve postavim i izradim do u detalje, ali uspjela sam – ispričala nam je Petra.

Naime, prema ocjeni stručnog povjerenstva, među brojim pristiglim radovima, u kategoriji učenici osnovnih škola najbolji rad je imao Nikola Vučemil (OŠ Ivana Gorana Kovačića, Cista Velika) 5. razred, uz mentoricu Sanju Stipanović, među srednjim školama prvo mjesto osvojio je Talha Tatar (Klesarska škola, Pučišća), uz mentoricu Petru Lušić, dok je među studentima najbolja bila Petra Perković sa splitske Umjetničke akademije.

Nagrade najboljim radovima po izboru Povjerenstva bile su uručene na proslavi Dana Sveučilišta u Splitu 2023. učenicima i njihovim mentorima te studentima. Prvoplasirani učenici i studenti po pojedinoj kategoriji dobili su i novčane nagrade.

Projekt je koordinirala  voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, koja se ovom prigodom zahvalila svim sudionicima i stručnom povjerenstvu u sastavu: akademik Kažimir Hraste, akademski kipar; professor emeritus dr. sc. Petar Jakelić, akademski slikar i grafičar; doc. art. Đani Martinić, akademski kipar; Mihaela Kovačić, profesorica povijesti i povijesti umjetnosti (knjižničarska savjetnica) i dr. sc. Meri Maretić, savjetnica za kulturu Splitsko-dalmatinske županije.

Izložba se može pogledati do 7. studenog , tu je i virtualna izložba na YouTube kanalu Sveučilišta na linku: https://www.youtube.com/watch?v=OnHeqBskvJo