Sestre Farac viceprvakinje Europe u veslanju!

U bogatom i uzbudljivom kalendaru sveučilišnih sportskih natjecanja ovoga ljeta, a jedno se odigralo i u Splitu (Europsko sveučilišno futsal prvenstvo), čast da zatvore europsku akademsku sportsku godinu pripala je veslačicama i veslačima. Najuspješnije studentice i studenti u veslanju, početak rujna rezervirali su za poljski Bydgoszcz koji je ugostio Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju. S ponosom ističemo da su fantastičan uspjeh ostvarile splitske studentice sportašice, sestre Lea i Nina Farac u dvojcu na pariće. Okrunile su splitsku ljetnu studentsku bajku sa srebrnom medaljom, odnosno postale su europske viceprvakinje!

– Za sveučilišni sport smo se odlučile jer je ovo bila prava prilika da probamo nešto novo i da iskoristimo pogodnosti koje nam Sveučilište nudi i da zapravo vidimo gdje smo u odnosu na studente iz drugih država – skromno su rekle sestre Farac, a onda maestralno doveslale do medalje. Bezbroj višegodišnjih sati treninga ispod splitskog sunca zlatnoga se isplatilo, baš kao i sati provedeni u studentskim odajama. – Za uspješan spoj sportske i studentske karijere, zapravo je najviše potrebna volja, a poslije toga organizacija. Uz treninge svaki dan, lakše mi je organizirati se i zapravo nekad imam više vremena za sve ostali stvari koje moram obaviti u danu, kada mi dan počne treningom.

Medalja koju su Lea i Nina pridodale bogatoj kolekciji splitske studentske sportske elite, dokaz je čvrste predanosti iznimnim vrijednostima društva: sportu i obrazovanju. Dosegnule su najviše visine u veslačkom svijetu, a istovremeno zadržale izvrsnost u akademskom okruženju. – Ova medalja nam je zapravo bila najviše potvrda da je ipak moguće kombinirati sport i studij u isto vrijeme i kako se nekad isplati žrtvovati za neke stvari. Medalja nam je dodatna motivacija da i dalje nastavimo ovim putem.

Ovu medalju sestre su osvojile u Poljskoj i nastavak je odličja i priznanja koje imaju u svojim životopisima. Zajedno su, pak, počele veslati u Splitu, u njihovom klubu Mornar nakon nekoliko godina treniranja. Splitu, koji je i njihov studentski grad, ostale su vjerne, baš kao i ritualima uoči trke. – Pripreme prije izlaska na regatno polje kreću sat vremena prije samog starta. Na početku se zagrijavamo trčeći, zatim uđemo u brod gdje se još pola sata zagrijavamo radeći ubrzanja i lagano veslajući samo da se podigne puls i onda smo spremne za start – otkrile su nam kako provode vrijeme neposredno prije regate.

A regate u Poljskoj veslala je i ženska posada četverca Sveučilišta u Splitu i osvojila visoko 5. mjesto. Sve naše studentice veslačice dio su ženskog osmerca splitskog Sveučilišta koji je u svibnju ove godine, u jakoj konkurenciji na Međunarodnoj regati “Sveti Duje” osvojio brončano odličje. To je još jedna potvrda da se zajedničkim snagama sve može, baš kao i da je splitsko Sveučilište nepresušan izvor uspješnih primjera dualnih karijera.

Uz čestitke svim našim veslačicama, nadodajmo i da od trenutka kad su Lea i Nina Farac krenule zajedno trenirati, krenulo ih je u dvojcu na pariće i nastavile su istim tempom.

– Skupa nam je još bolje, motiviranije smo i to nas nekako gura dalje kroz ovaj sport. Veselimo se svakoj novoj regati koju veslamo skupa – ističu. Kad je tako, mi vam želimo još puno zajedničkih zaveslaja i u sportskom i u studentskom životu, okrunjenih veselim trenucima i medaljama na svim regatnim poljima!

Tekst i foto: Unisport ST