Otvaranje retrospektivne izložbe legendarnog fotoreportera Fjodora Feđe Klarića te najboljih fotografija natječaja „SEA OF DIVERSITY“ u Sveučilišnoj galeriji

Otvaranje retrospektivne izložbe fotografija legendarnog splitskog fotografa i dugogodišnjeg fotoreportera Slobodne Dalmacije Fjodora Feđe Klarića pod nazivom „Feđinih 50+“ održat će se u srijedu, 29. studenog, u 18 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31. Ovom izložbom publici će se približiti Feđin fotografski opus koji obuhvaća više od pedeset  godina rada. Radovi na izložbi okupljeni su u pet dekada podijeljeni vremenski, a postav obuhvaća pedeset fotografija. 

Izložbu, koja će ostati otvorena do 2. siječnja 2024. godine, predstavit će novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac, a otvorit će je prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Feđa Klarić desetljećima je kroničar života na splitskom i dalmatinskom, ali i na širem području Hrvatske i Europe. Feđino fotoreportersko oko ni danas ne miruje; još uvijek ga se može zateći ne samo na svim važnijim događanjima, u ulozi foto - svjedoka splitskog i dalmatinskog svakodnevlja.

U pravom je smislu i fotoreporter i novinar čije fotografije uvijek nose najsvježiju novinsku vijest i svojim je djelom obilježio drugu polovicu hrvatskog fotonovinarstva dvadesetog stoljeća, a kao umirovljenik još uvijek značajno doprinosi medijskom životu Splita, Dalmacije i Hrvatske.

- Sve se ukrcalo u Feđin objektiv, a komadić tog svijeta na ovoj je izložbi: iskrcavanja s broda, procesjuni, Peškarija, arhitektura, moda, face ozbiljne i smiješne, gole ženske, ribari, sirotinja, sprovodi, nevere, ljetne idile, auto-trke, baleti, i naravno, Hajduk. Povijest Dalmacije, i napose, Splita.

Fotografije su to koje žude za socijalnom pravdom. I humanošću. Sentimentom. Pažnjom prema slabijemu. Nije čudno što je cijelu jednu seriju posvetio ženama, radnicama, težačicama, peškarušama, nosačicama, praljama, trudbenicima. Doduše, nije mu mrsko objektivom zagrliti i kakvu divoticu. Ne bira našu ili fureštu. Ako se kaže kako je srdela othranila Dalmaciju, onda ju je dalmatinska žena odgojila u znoju lica svoga – napisao je Damir Šarac u katalogu ove izložbe.

Isto tako, u sklopu otvorenja izložbe „Feđinih 50 +“ koja će biti postavljena u donjem dijelu Galerije, nakon otvorenja moći će se pogledati i izložba fotografija naziva „SEA OF DIVERSITY“. Radi se o radovima koji su pristigli na istoimeni natječaj, odnosno Photo Contest koji je Sveučilište u Splitu pokrenulo zajedno s partnerima iz alijanse Europskog sveučilišta mora. Posjetitelji će moći razgledati ukupno 24 najbolje fotografije sa svakog od 9 sveučilišta odabranih od strane internacionalnog žirija i javnosti.

Izložba se odvija u povodu predsjedanja Sveučilišta u Splitu SEA EU alijansom, te će se u tjednu od 27. studenog do 1. prosinca na splitskom sveučilištu sastati i Upravljački odbor alijanse.

 

Vezani dokumenti