Izložba "Ja gore, ti dolje" autora Ivana Midžića i Hane Lukas Midžić u Sveučilišnoj galeriji

Izložba "Ja gore, ti dolje" autora Ivana Midžića i Hane Lukas Midžić otvara se u petak 10. studenog u 18 sati u Sveučilišnoj galeriji, R. Boškovića 31, a moći će se pogledati do 24. studenog.

Naime, istovremeno u Sveučilišnoj galeriji otvorit će se dvije izložbe, akademske kiparice Hane Lukas Midžić čiji radovi će biti izloženi na prvom katu, dok će akademski kipar Ivan Midžić svoje radove izložiti u prizemlju. Izložbe u likovnom izričaju nisu povezane osim činjenicom da su oboje izvrsni kipari te činjenicom da su autori u braku, od kuda i naslov izložbe. Obje izložbe su uvid u dosadašnja pojedinačna umjetnička djelovanja autora, koja paralelno supostoje i traju.

Kustosica izložbe je Anita Kojundžić Smolčić koja je u predgovoru izložbe napisala:

"(...) Ivan Midžić se dolje, u prizemlju galerije, predstavlja nizom radova objedinjenima nazivom “Metalne-glazbene skice“, u rasponu od nakita, crteža, skulpture, videa, glazbe povezane s crtežom pa do fotografija, a riječ je o svojevrsnom pregledu na koji način se njegovo stvaranje nakita od čiste primijenjene umjetnosti transformiralo u različite medije i ideje čiste likovnosti. Pri tom je i surađivao s drugim umjetnicima čiji su radovi također izloženi: Vanja Šolin i Jakša Matošić se predstavljaju dvjema fotografijama, a glazbene skice su nastale u suradnji s Vaskom Lukasom.

S druge strane, ili preciznije gore, na prvom katu Hana se predstavlja konceptom „Žena, špilja, fotelja“ koji je njezin gorko-slatki odgovor popularnoj sintagmi „žena, majka, kraljica“, pri čemu iz duboko intimnih iskustava stvara neobičan kiparski triptih koji govori univerzalnim jezikom humora, zadovoljstva, boli i frustracije. Kako Hana kaže, riječ je o „izboru radova koji su nastajali kroz duži period, a u sebi objedinjuju kućanstvo, kiparstvo i divljinu, daju osvrt na moju poziciju tog vječnog balansiranja uloga i traženja raznih vrsta utočišta od raznih vrsta frustracija. Oduvijek sam dozvoljavala da stvarni predmeti uđu u dijalog s mojom kiparskom mišlju, i obrnuto – da kiparstvo prodre u moj svakodnevni život (...)"

Ivan Midžić rođen je 6. travnja 1976. u Osijeku. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa 2002. godine. Magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2007. godine u klasi prof. Jože Baršija. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Hana Lukas Midžić rođena je u Splitu 1980. Jezičnu gimnaziju i Školu likovnih umjetnosti u Splitu završava 1998. potom upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2002. diplomira u klasi prof. Šime Vulasa te postaje član HDLU-a., a 2005. samostalna umjetnica. Od 2022. je zaposlena kao asistentica u umjetničkom području na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Vezani dokumenti