Splitsko-dalmatinska županija će sufinancirati privatno stanovanje studenata Sveučilišta u Splitu!

Splitsko-dalmatinska županija s 40 eura mjesečno sufinancirat će smještaj za studente Sveučilišta u Splitu koji nisu uspjeli osigurati smještaj u studentskom domu. Župan Blaženko Boban podsjetio je na to kako je Vlada Republike Hrvatske odlučila da će sufinancirati privatni smještaj studenata sa 60 eura mjesečno.

„Uistinu hvala Vladi Republike Hrvatske na toj pomoći. Mi smo, na inicijativu predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu Jerka Šarića, odlučili dodati još 40 eura te tako osigurati 100 eura svakom studentu. Prema kriterijima Ministarstva, takvih studenata je kod nas 280“, izjavio je župan. U županijskom proračunu za 2024. godinu to će biti stavka u iznosu 117.600 eura.

Županija će u siječnju 2024. godine Studentskom centru isplatiti iznos koji se odnosi na listopad, studeni, prosinac i siječanj, a oni će novac isplaćivati studentima. Nakon toga će se do konca akademske godine novac dostavljati u redovnim isplatama.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić zahvalio je županu na suradnji na ovom, ali i dosadašnjim projektima i aktivnostima.

„Ova briga koju pruža župan sa svojim suradnicima te Splitsko-dalmatinska županija je hvalevrijedna. Ovo puno znači našim studentima. Nadam se kako ćemo u skorije vrijeme otvoriti mogućnost boravka u novom domu, za kojega nas pomaže Vlada Republike Hrvatske, koja je platila izradu projektne dokumentacije“, izjavio je rektor.

Predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu Jerko Šarić ističe kako je ovo konkretna mjera u korist studenata i roditelja.

„Ovako će studenti i dalje imati održivo stanovanje, a njihov studentski budžet ne mora patiti. Jednako se to odnosi i na roditelje, jer oni imaju drugih briga, studenata i školaraca“, rekao je Šarić.

Ravnatelj Studentskoga centra Split Ivan Žižić pojasnio je na koji način će se odvijati isplate.

„U ovom trenutku mi prikupljamo dodatnu dokumentaciju gdje studenti trebaju potvrditi da su redovno upisali trenutnu akademsku godinu. Trebaju donijeti i potvrdu o boravištu kako bi ostvarili pravo na subvencionirano privatno stanovanje“, izjavio je.

Izvor: Splitsko-dalmatinska županija; dalmacija.hr