Predstavljanje knjige “Dizajn u suživotu - refleksije o sustavnim promjenama"

U sklopu programa nastupa Hrvatske na 18. Venecijanskom bijenalu - međunarodnoj izložbi arhitekture, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Udruženje hrvatskih arhitekata organiziraju promociju knjige “Designing in coexistence - reflections on systemic change” koja će se održati u subotu, 25. studenog 2023. u 16 sati, u prostoru hrvatskog paviljona u Arsenalu u Veneciji.

Program predstavljanja knjige uključuje razgovor u kojem će sudjelovati Mia Roth i Tonči Čerina (kustosi hrvatskog nastupa ), voditeljice radionice održane u Lonjskom polju Markéta Dolejšová i Jaz Hee-jeong Choi (članice kolektiva Open Forest Collective) te jedan od autora tekstova u knjizi Michael Smyth (Edinburgh Napier University), a razgovor će moderirati Ivica Mitrović sa splitske Umjetničke akademije (kustos diskurzivnog programa paviljona).

Popratni diskurzivni program paviljona bio je osmišljen i realiziran kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. Nastala kao rezultat diskurzivnog programa i kao finalni proizvod projekta, knjiga objedinjava niz istraživanja kroz putem autorskih tekstova i rezultata radionica koje su se, u organizaciji i suradnji s brojnim obrazovnim institucijama, realizirale u Veneciji, Ljubljani, Splitu, Motovunu, Milanu te u Lonjskom polju.

Knjigu urednički potpisuju Ivica Mitrović, Mia Roth i Tonči Čerina, a njezin bogat sadržaj donosi niz autorski tekstova članova autorskog tima i brojnih istraživača. Uz autorske tekstove, knjiga donosi i rezultate radionica na kojima je sudjelovalo preko 120 polaznika s fakulteta iz Hrvatske, regije i svijeta. Dizajn knjige potpisuje Niko Mihaljević. Tisak knjige realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i tvrtke HÖRMANN HRVATSKA d.o.o.

_________

Autorski tim: Mia Roth i Tonči Čerina surađuju od 1999. godine i za svoj su rad osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Isprepliću praksu s pedagogijom i istraživanjem, posebno se fokusirajući na prostorne izraze javnog interesa. Luka Fatović član je ureda Roth&Čerina od 2019. godine, surađujući na nagrađivanim projektima. Vedran Kasap i Ozana Ursić od 2012. zajedno rade kao Clinica Studio, vodeći ured za prostorno oblikovanje, muzejske izložbe i dizajn interakcija. Niko Mihaljević vizualni je umjetnik i grafički dizajner te predaje tipografiju, grafički dizajn, izdavaštvo, vizualne umjetnosti i dizajn zvuka. Mia, Tonči, Vedran, Ozana i Niko dio su tima koji je projektirao infrastrukturu za posjetitelje Lonjskog polja. Ivica Mitrović od 2001. godine istražuje u području kritičkog i spekulativnog dizajna. Tim isprepliće svoje interese i preokupacije u Hrvatskom paviljonu, spajajući instalaciju sa širokim diskurzivnim formatom o mogućim budućnostima.