Četiri studentice pjevanja s Umjetničke akademije u Splitu nižu uspjehe!

Splitsko sveučilište rasadnik je mladih talentiranih ljudi, a takve su i četiri studentice pjevanja s Umjetničke akademije, Dora Jana Klarić, Anđela Bodrožić, Marija Kristina Tomić te Rahela Ujević. Sve odreda nižu uspjehe u glazbenom svijetu, a zajedničko im je i da svaka od njih stvara pod mentorstvom doc. Terezije Kusanović koja je ove godine nominirana i za nagradu hrvatskoga glumišta za ulogu Ulrice i odličnim kritikama ovjenčane Mile Gojsalić. Istovremeno već 14 godina djeluje i kao profesor solo pjevanja na UMAS-u.

Moram reći da se tijekom ovih 14 godina iskristaliziralo niz dobrih pjevača, ali i niz dobrih pjevačkih pedagoga. Spomenut ću Gabrijelu Deglin kao solisticu HNK-a Rijeka, Stefany Findrik kao solisticu HNK-a Osijek te Anamariju Paladin i Nikolinu Zovko kao mlade, ali već vrsne pedagoginje – kazala je Kusanović.

– U mojoj klasi već sad postoji nekoliko ozbiljnih pjevačica za koje se nadam da ćemo ih u sljedećoj sezoni/sezonama splitskog HNK-a moći poslušati prije nego što njihova karijera dobije zamah u inozemstvu. Što se tiče klapskog modula, već 4 generacije stvaram mlade klapske pjevače, ujedno i klapske voditelje koji će, nadam se, s vremenom profesionalno i znalački znati i pjevati i raditi s klapama kao vrsni klapski voditelji te obogatiti Umjetničku akademiju za jednu mladu i perspektivnu klapu, a za koju godinu i ozbiljno konkurirati za nagradu na FDK Omiš – dodala je.

Dora Jana Klarić, četvrta godina preddiplomskog studija, smjer solo pjevanje

Iako se mogu zamisliti i u pedagoškim vodama, moje srce je na sceni i u kazalištu. Najispunjenija sam na pozornici i jedino znam da želim pjevati i raditi u Operi, bilo bi mi zadovoljstvo pjevati i u Hrvatskoj i izvan nje. Sretna sam što sam na UMAS-u i što sam već kao student s 21 godinu dobila priliku stati na pozornicu i pjevati uloge u HNK-u Split. Mislim da osim vrhunskih profesora i dobrog načina rada imam sreće što na Akademiji vlada atmosfera podrške i prijateljstva među studentima. Jedno od dražih natjecanja je moje prvo natjecanje kao studenta nakon srednje škole, na kojem sam osvojila Grand Prix, a to su Daleki akordi 2022. godine. To je moje prvo natjecanje kao akademskog pjevača. Također bih izdvojila dva natjecanja "Lav Mirski" i "Stojan Stojanov Gančev" na kojima sam u komornom sastavu "TrioLe" (Mia Gazdović, Rahela Ujević i moja malenkost) osvojila tri prve nagrade i posebnu nagradu kulturnog Centra Osijek. To su naša prva natjecanja u sastavu opernog tria. Za kraj bih najviše izdvojila masterclass "Oper Oder Spree" u Beeskovu, Njemačkoj s kojeg sam se upravo vratila. Osvojila sam Grand Prix i Nagradu publike, te stekla puno znanja, radila punom parom i otvorila neke nove pjevačke puteve.

Anđela Bodrožić, četvrta godina preddiplomskog studija glazbene teorije – u ime studenata klapskog modula na Umjetničkoj akademiji u Splitu

Od akademske godine 2020./21. studenti glazbene teorije i pedagogije imaju mogućnost upisati pojačani program klapskog pjevanja, koji obuhvaća 16 predmeta koje studenti pohađaju tijekom preddiplomskog i diplomskog studija glazbene teorije i pedagogije. Jedan od tih predmeta je i Vokalno-folklorna stilistika. Na tom predmetu s profesoricom Kusanović se radi na interpretaciji klapskih pjesama iz raznih klapskih bazena te ponajviše na vokalnoj tehnici koja je jedna od bitnijih, ako ne i najbitnija stavka za kvalitetan rad s klapom. Prije par mjeseci uz klapu studenata Vokalno-folklorne stilistike osnovali smo i još jednu studentsku klapu (klapa "Dežgracija") gdje smo uključili i neke studente s drugih odjela Akademije, a koja je imala svoj prvi solistički koncert nakon samo tri mjeseca djelovanja. Svake godine se upiše nekolicina novih studenata na klapski modul što je od iznimne važnosti za opstanak i očuvanje klapske pjesme, kao hrvatske tradicije i kulturnog dobra. Uz izvrsne profesore kakve imamo, splitska Akademija može postati i postaje rasadnik klapskih pjevača i voditelja s diplomom.

Marija Kristina Tomić, magistrica glazbe, smjer solo pjevanje

Moji planovi za budućnost su da se iskusim u pedagogiji kao profesorica solo pjevanja, i u pjevanju nekih uloga u kazalištu, naravno uz nastupanje na koncertima. Vidim se definitivno u glazbi, da održavam koncerte, i podučavam daljnje naraštaje pjevanju i glazbi. Voljela bih što više nastupati i približiti klasičnu glazbu svima kojima nije toliko bliska, a pogotovo mlađim naraštajima. Moje studiranje na UMAS-u je bilo jedno od najboljih razdoblja moga života, svakodnevno sam uživala u glazbi, na svakom satu pjevanja i muziciranja. Do odluke da se želim baviti glazbom sam došla na kraju osnovne škole. I do tada je glazba svakodnevno bila u mom životu, jer mi je cijela obitelj u glazbi, mama i tata sviraju i pjevaju, tata gitaru. Stariji brat svira harmoniku i bas gitaru, a mlađi je završio Klarinet i sada je profesor klarineta. Tako da smo uvijek svirali i pjevali svi skupa. Najdraže natjecanje mi je bilo Državno natjecanje Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u Zagrebu, gdje sam osvojila drugu nagradu, cijelo iskustvo tog natjecanja me poguralo i dalo vjetar u leđa.

Rahela Ujević, druga godina diplomskog studija, smjer solo pjevanje

Kroz idućih par mjeseci ću diplomirati, a uz to ću raditi kao zamjena u jednoj privatnoj školi pjevanja. U fazi sam spremanja uloge Đule u operi "Ero s onoga svijeta" te se nadam da ću dobiti priliku da je pjevam na kazališnim daskama HNK-a Split. I nakon što diplomiram održavat ću koncerte samostalno i sa svojim sastavom "TrioLe". Od malena sam u glazbi, a prvi instrument koji sam svirala je bila mandolina, koju i dandanas sviram u slobodno vrijeme. Zatim sam se upisala u glazbenu školu i svirala klavir, nakon pet godina sam shvatila da to nije to i odlučila se za pjevanje. Počevši se baviti time shvatila sam da je to moj poziv i ništa drugo nije dolazilo u obzir. Izrazito sam zadovoljna studiranjem na UMAS-u, a osim mentorice, moram spomenuti i profesora Harija Zlodru, koji je sa svojim specifičnim muzičkim senzibilitetom, bogatim dirigentskim iskustvom te teorijskim znanjem na mene uvelike pozitivno utjecao i proširio mi vidike. Naravno, cijeli profesorski kadar ostalih kolegija je zaista kvalitetan te bih preporučila svima koji žele studirati solo pjevanje da dođu na splitsku akademiju. Moram naglasiti i to da sam za studija debitirala u operi "La Traviata", skladatelja Giuseppea Verdia, a to je zapravo ono za što se jedan pjevač školuje, iskustvo na sceni. Sva natjecanja na kojima sam sudjelovala pridonijela su mom razvoju. Svako je donosilo svoje izazove, ali najposebnija natjecanja su bila ove godine, a to su HDGPP gdje sam dobila prvu nagradu s najviše bodova u svojoj kategoriji i "Lav Mirski" na kojem sam bila sa svojim opernim triom.

Piše: Mila Puljiz/Univeritas

Foto: Privatni album