Reconnect science with the blue society – BlueConnect

Trajanje projekta : 01.05. 2022. – 31.10. 2023.

Program financiranja: Horizon Europe

Opis projekta: Ovaj projekt nastoji približiti znanost i znanstvenike široj javnosti, povećati vidljivost i osvijestiti važnost znanosti u svakodnevnom životu građana. Projekt ima za cilj promovirati zanimanja istraživača među mladima te općenito izgraditi povjerenje prema znanosti u široj javnosti.

Projekt se fokusira na razvoj plavog društva, odnosno društva koje je osviješteno o uskoj povezanosti mora i lokalne zajednice, potrebi očuvanja mora i racionalnog korištenja resursa. Projekt okuplja 9 partnera s područja jadranske Hrvatske koji se u svojem znanstvenom radu bave problematikom mora i plave ekonomije (Sveučilište u Splitu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci - STEP RI).

Cilj projekta: Glavni cilj projekta je popularizacija znanosti dok su ključna aktivnosti projekta fokusirane na organizaciju i  provedbu dviju Europskih noći istraživača (ERN) krajem rujna 2022. i 2023. s temom “Reconnect science with the blue society”.

Noć istraživača će se provesti u 5 najvećih obalnih gradova RH, na javnim prostorima, sva događanja biti će otvorena za javnost kako bi zainteresirani mogli direktno komunicirati s znanstvenicima i istraživačima te sudjelovati u eksperimentima. Posjetitelji će imati priliku upoznati se različitim područjima istraživanja u znanosti, sudjelovati u interaktivnim instalacijama, debatama, kvizovima, natjecanjima čije teme možemo podijeliti u 5 tematskih grupa: zdravlje; klimatske promjene i društvena transformacija; zdravi oceani, mora i kopnene vode; klimatski neutralni gradovi te hrana i zdravlje.

Ukupna vrijednost projekta: 314.074,00 EUR

Ukupna vrijednost projekta za Sveučilište u Splitu: 88.875,00 EUR

Voditeljica projekta: Tonka Petričević