Rekreacija

Rekreativne aktivnosti nemaju natjecateljski karakter i provode se na tjednoj bazi. Ovakav način rekreacije provodi se od 2016. i uključuje više  različitih programa. Prijave se vrše dva puta godišnje i to početkom prvog i drugog semestra. Sudjelovanje na treninzima je besplatno svim studentima i studenticama Sveučilišta u Splitu.

rekreacija

 

UNIFIT WORKOUT

UNIFIT WORKOUT  baziran je na funkcionalnim treninzima koji se provode uglavnom kroz kružni ili stanični oblik rada, a uključuje kombinaciju različitih vježbi (s rekvizitima) za razvoj jakosti, snage, izdržljivosti te utječe na smanjenje potkožnog masnog tkiva i povećanje mišićne mase. 

Po zainteresiranosti (broju prijavljenih), najpopularniji je program Unisport Split rekreacije. Stoga smo ove godine u raspored uključili tri grupe koje se razlikuju po intenzitetu treninga (niski, srednji i visoki). Tako smo povećali kapacitet broja studenata koji se mogu uključiti u ovaj program, a svatko može odabrati razinu sukladno svojim trenutnim sposobnostima tj. razini treniranosti.

UNIFIT – low intesity prilagođen je početnicima, dok su UNIFIT – intermediate intesity i UNIFIT – high intesity namijenjeni iskusnijim vježbačima. Grupe srednjeg i visokog intenziteta provodit će se tri puta tjedno, a početna grupa (niski intenzitet) dva puta.

 

BODYWEIGT TRAINING 

Za sve one koji žele početi trenirati i nisu ljubitelji treninga s vanjskim opterećenje, pripremili smo novi program koji se izvodi isključivo s težinom vlastitog tijela. 

Provodit će se različiti sustavi treninga (od jednostavnih do složenih) koji pozitivno utječu na zdravlje i formu, a za cilj imaju oblikovanje tijela i smanjenje potkožnog masnog tkiva. Namijenjen je svima, bez obzira na razinu treniranosti. Treninzi su tri puta tjedno u večernjim satima. 

 

DANCE FITNESS 

Ako želiš plesati i uz to kombinirati elemente aerobika, ovaj program je upravo za tebe. Karakterizira ga trening uz glazbu, učenje plesnih pokreta te primjena vježbi za oblikovanje tijela. Intenzitet je umjereni do jaki, a ne zahtijeva predznanje u plesu. Treninzi se održavaju dva puta tjedno u popodnevnim satima. 

 

SALSA/BACHATA

Za sve zaljubljenike u ples i glazbu,  u suradnji s plesnim studiom „Baila conmigo“ i ove godine organiziramo tečaj plesova (Salsa i Bachata). Poznato je kako ples ima brojne pozitivne učinke na psihičko i fizičko zdravlje. Utječe na razvoj motoričkih sposobnosti, fleksibilnost, ravnotežu te usklađenost tijela i uma. Osim toga, pozitivno utječe i na izgradnju samopouzdanja. 

Kroz vaše prve korake vodit će vas profesionalni plesači, a uvjet nije da imate plesnog partnera. Upravo ovaj program je idealna prilika da upoznaš nekog novog i zaplešeš u veselom ritmu. 

 

KICKBOXING

Kickboxing je moderni udarački sport, a nastao je na osnovama zapadnih borilačkih sportova (boks, karate, taekwondo, kung fu).

Unisport Kicboxing je rekreativnog karaktera, bez fizičkog kontakta. Baziran je na učenju elemenata kicboxinga u kombinaciji s vježbama za razvoj jakosti, snage, izdržljivosti. Idealan je program za redukciju potkožnog masnog tkiva, oblikovanje tijela, oslobađanje od stresa te poboljšava fokus i koncentraciju. Ovo je sjajan način da promijenite rutinu vježbanja i upoznate nove ljude s istim interesima. 

U program su uključene dvije grupe koje će se razlikovati po broju vježbača i mjestu održavanja (kampus dvorana ili dvorana u sklopu teretane). Treninzi će se odvijati dva puta tjedno za svaku grupu u večernjim satima.  Napominjemo da je obavezno imati vlastite boksačke rukavice. 

 

PEDALA & PATIKA – ŠKOLA TRČANJA

Projekt Pedala&Patika osim škole trčanja koja se odražava na Marjanu, uključuje i biciklistički trening te izlete koji se organiziraju tijekom cijele akademske godine. Također, u sklopu projekta provodimo i pripreme za polumaraton. Svi studenti Sveučilišta u Splitu koji se prijave imaju besplatnu startninu za splitski polumaraton i imaju mogućnost uključiti se u besplatne pripreme mjesec dana prije utrke. 

ŠKOLA PLIVANJA
Plivanje je jedna od najboljih  rekreativnih aktivnosti koju možete priuštiti sebi i namijenjeno je baš svima. Aktivira gotovo svaki mišić u tijelu, a rizik od ozljede sveden je na minimum. Istovremeno jača tijelo i poboljšava funkciju kardiovaskularnog sustava. 

Kroz ovaj program možete naučiti i svladati sve četiri plivačke tehnike: kraul, leđno plivanje , prsno plivanje, delfin (leptir). Škola plivanja traje jedan semestar unutar akademske godine 2021/2022., dok se u drugom semestru daje prilika novim studentima koji nisu do tada pohađali školu. 

Program škole plivanja odvija se na bazenima „ŠC Bazeni Poljud“, dva puta tjedno uz nadzor trenera.

 

ŠKOLA SPORTSKOG PENJANJA

Sportsko penjanje atraktivna je sportska disciplina koju odlikuje spoj adrenalina, koordinacije i motorike. Osim što jača mišiće cijeloga tijela, penjanje je zabavna i uzbudljiva aktivnost koja potiče lučenje adrenalina i drugih hormona koji umanjuju stres te pojačavaju osjećaj zadovoljstva. 

U školi penjanja postupno se usavršavaju tehnike penjanja, a trening je usmjeren na poboljšavanje koordinacije pokreta te koncentracije i pravilnog disanja. Obuka traje jedan semestar unutar akademske godine 2021/2022., dok se u drugom semestru otvaraju mjesta za studente koji do tada nisu pohađali školu. 

Treninzi se odvijaju u sportsko penjačkom klubu Marulianus dva puta tjedno, uz nadzor iskusnih trenera.

 

FUSTAL I KOŠARKA  – REKREACIJA 

Za sve koji vole igre s loptom i momčadske sportove, u program naše rekreacije uključili smo košarku i futsal koji se održavaju na otvorenom. Futsal se igra na novouređenom terenu na Spinutu, a košarka na igralištu ispred studentskog doma „Bruno Bušić“. Obje aktivnosti organizirane su tri puta tjedno, a tereni su slobodni za korištenje dva sata. 

Napominjemo da se prijavljujete kao student pojedinac na termin koji vam odgovara (prema obrascu prijave). Koordinator (kineziolog) na osnovu broja igrača određuje ekipe i sustav igre.

 

LACROSSE

Lacrosse klub  Split  Legion  je  klub  koji  mahom  čine  studenti  Medicinskog  fakulteta  u  Splitu,  okupljeni  oko  novog  i  za  naša  područja  egzotičnog  sporta. Riječ je o momčadskom sportu s loptom. Igraju ga dvije ekipe s po 10 igrača, 9 u polju i 1 vratar (muškarci), odnosno dvije ekipe s po 12 igračica, 11 u polju i 1 vratarka (žene). Cilj igre je teškom gumenom loptom postići pogodak, koristeći pri tome štap s pričvršćenom mrežicom na vrhu za dodavanje lopte suigraču ili šut na gol. Uglavnom se igra na otvorenom, ali postoji i dvoranska varijanta koja je upravo u programu naše rekreacije.

 

ŠKOLA RONJENJA

U  suradnji  s  Podvodno  istraživačkim  klubom  Sveučilišta  u  Splitu  kao  izvannastavna  aktivnost  nudi se besplatan  Discovery  zaron. Uključuje predavanja  iz područja  medicine  ronjenja,  tehniku  ronjenja  te  upoznavanje  opreme. Na ovaj način želimo približiti  ronjenje  što  široj  populaciji,  ali  i  razviti  brend  Sveučilišta  u  Splitu  kao  jedinog  Sveučilišta  na  moru  koji  nudi  studentima školu ronjenja.

 

JEDRENJE - #discoverysailing

U suradnji s Akademskim jedriličarskim klubom Universitas u sklopu Unisport ST tjedna organiziramo poludnevno jedrenje. Cilj ove aktivnosti je omogućiti iskustvo jedrenje studentima koji nikad nisu imali doticaja s jedrilicom. Aktivnost je namijenjena početnicima te nije potrebno nikakvo jedriličarsko iskustvo i znanje. Discovery sailing se provodi pod vodstvom licenciranih skipera na službenoj jedrilici kluba.