Kultura i umjetnost

Noć muzeja u Sveučilišnoj galeriji

Unatoč hladnoj večeri u Splitu, Sveučilišna galerija bila je prepuna posjetitelja već u 18 sati. Program Noći muzeja započeo je otvaranjem koloritne izložbe Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2022. Na izložbi su predstavljeni diplomski radovi studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini i to radovi tri diplomantice iz klase red. prof. (T) Nine Ivančić: Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić; te troje diplomanata iz klase red. prof. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić: Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić.  Teorijska mentorica svih diplomskih radova je izv. prof. dr.sc. Blaženka Perica.

U katalogu izložbe prof. Božo Kesić, između ostalog, napisao je: Njihovi radovi ukazuju na suvremeno shvaćanje slikarstva kao multidisciplinarnog polja u kojem je moguće istraživati, stvarati i razmišljati o umjetnosti na osnovi različitih vrsta slika. Takvo poimanje slikarstva uključuje i dvodimenzionalni fizički artefakt, ali i „prošireno polje” slikarskog djelovanja naslonjeno na hibridne ili „nove” medije koji su formalno ili konceptualno povezani sa slikovnošću, a sve u okviru slikovnog obrata i visoke kulture. Na izložbi je stoga moguće vidjeti klasično (i) manualno izvedeno slikarstvo, artefakte koje iz plošnosti izbijaju u trodimenzionalni prostor, kao i tehnološki obrađene slike i digitalne slike od kojih su neke bilješke prethodno izvedenih performansa. Predstavljeni umjetnici bave se temama koje bi se mogle sročiti na sljedeći način: istraživanje formalnih zakonitosti slike; ispitivanje vizualne percepcije; načini reprezentacije i bilježenja svakodnevnog; uporabni predmeti u kontekstu umjetnosti; ekspresija unutarnjih stanja i predodžbi; istraživanje i kritika dominantnih memorijalizacijskih praksi.

Profesor Viktor Popović predstavio je diplomante, autore izloženih radova te im zaželio uspjeh u budućem radu isto kao i doc.art. Neli Ružić.

Dekan Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, prof. Edvin Dragičević prije no što je otvorio izložbu, između ostalog osvrnuo se na značaj koji Sveučilišna galerija ima za Umjetničku akademiju te na ovu sada već tradicionalnu izložbu kojom UMAS daje svoj doprinos Noći muzeja.

Dok su posjetitelji uživali i proučavali izložene radove, galerijski prostor pretvarao se polako u koncertni i u 19 sati započeo je koncert filmske glazbe i originalnih skladbi za mandolinu splitskih autora u izvedbi gradskog mandolinskog orkestra "Sanctus Domnio" iz Splita. Orkestrom je dirigirao dirigent: Vladimir Lukas, a mnogobrojna publika uživala je više od jednog sata u skladbama I. Tijardovića, V. Sunka, T. Kalebića, N. Rote, E. Moricona, J. Lennona, P. McCartneya i drugih.

Orkestar je uvijek rado viđen, odnosno slušan u Sveučilišnoj galeriji, a održao je i velik broj koncerata u domovini i inozemstvu te redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota, gdje odnosi prve nagrade.

Program Noći muzeja u Sveučilišnoj galeriji osmislila je i moderirala, voditeljica Galerije, Helena Trze Jakelić.