Healthy Campus

Program Healthy Campus je inicijativa Međunarodne sveučilišne sportske federacije (FISU)  kojoj je cilj poboljšanje dobrobiti i zdravlja studenata, ali i sveukupne sveučilišne zajednice.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te u skladu s FISU-inom idejom zdravlja, zdravlje je “stanje potpune fizičke, mentalne i društvene dobrobiti, a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti”. Pokazalo se da zdravlje studenata tijekom njihove akademske karijere može biti itekako ugroženo, stoga bi sveučilište trebalo osigurati povoljno okruženje koje će podržati studente u održavanju ili usvajanju zdravog i održivog stila života.

FISU kroz ovaj program želi pomoći sveučilištima da ugrade zdravlje u sve aspekte djelovanja i pružiti rješenja za poboljšanje kvalitete života i usvajanje zdravijih navika.  Do danas je ovoj inicijativi pristupilo 88 sveučilišta diljem svijeta, od toga 50- tak  europskih.

Ovaj program uključuje 7 područja djelovanja i aktivnosti, podijeljeno u 100 kriterija:

  • Tjelesna aktivnost i sport
  • Prehrana
  • Prevencija bolesti
  • Mentalno i socijalno zdravlje
  • Rizično ponašanje
  • Okoliš, održivost i društvena odgovornost
  • Upravljanje Healthy Campusom 

Prijavljena sveučilišta tijekom godine prolaze kroz evaluaciju od strane stručne FISU komisije, te s obzirom na broj ispunjenih kriterija, dobiju jedan od certifikata: osnovni certifikat, brončani, srebrni, zlatni, platinum.

Naše sveučilište programu je pristupilo u svibnju 2020. godine, te je sa 41 uspješno ispunjena kriterija zaslužilo osnovni certifikat (studeni 2021.god) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više informacija o ovom programu:

Dokumenti: Healthycampus Standard.pdf

Link :

https://www.fisu.net/healthy-campus