Održana završna konferencija STIM-REI projekta Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju – Integracija mediteranske regije (STIM)

Završna konferencija  STIM-REI projekta Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju – Integracija mediteranske regije (STIM) na Sveučilištu u Splitu održana je u petak, 24. studenog, u na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu,.

Konferenciju je otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, a nazočili su prorektori prof. dr. sc. Igor Jerković i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, čelnici sastavnica i sudionici projekta.

- Naša profesorica Vlasta Bonačić Koutecky nesebično prenosi svoje znanje koje je stekla u Berlinu na Sveučilištu Humboldt. Kroz naš Centar izvrsnosti njeguje interdisciplinaran pristup u području istraživanja vode, okoliša i nanotehnologije. Zaista smo ponosni na to što imamo jednu takvu osobu koja oko sebe okuplja mlade istraživače u STEM području – kazao je rektor poručivši da upravo ovakvi projekti doprinose razvoju našeg sveučilišta, grada, županije i države.

Prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky, voditeljica projekta, je predstavila ostvarene rezultate tijekom provedbe i planove za budućnost nakon čega je pet mladih znanstvenika: Željko Penga, Krešimir Dželalija, Antonija Mravak, Roberta Frleta Matas, Katarina Kajan javnosti predstavili rezultate svojih istraživanja u području napredne tehnologije na nanoskali i u području vode i okoliša ostvarene tijekom provedbe projekta, uz najavu budućih planova u ovim istraživanjima.

Tijekom provedbe projekta, prema riječima voditeljice Bonačić Koutecky, dugotrajno je zaposleno više od 20 mladih istraživača (doktorandi i poslijedoktorandi) , ukupno je sudjelovalo ukupno 65 istraživača, upisano je  više od 15 doktorskih studija te realiziran jedan dvojni doktorat u suradnji sa Sveučilištem u Lyonu.

Također, ostvareno je više od 10 međunarodnih suradnji kroz sporazume sa priznatim svjetskim sveučilištima i institutima, uključujući i sporazum sa Humboldt Sveučilištem u Berlinu. Na projektu je sudjelovalo više od 60 stranih suradnika sa svih kontinenata, publicirano je više od 100 znanstvenih radova, od čega 10 naslovnica, u visokorangiranim znanstvenim časopisima. Nabavljena je vrhunska istraživačka oprema, vrijednost 1,8 milijuna EUR, ostvarene su  značajne suradnje s gospodarstvom te provedene brojne diseminacijske aktivnosti.

Završetkom projekta i dalje se nastavlja znanstveno istraživački rad na ZCI STIM i razvoj karijera mladih znanstvenika, s naglaskom na daljnju primjenu istraživačkih rezultata, upravljanje inovacijama i transfer tehnologije te valorizaciju znanja kroz novi Program konkurentnost i kohezija 2021-2027 

Podsjetimo, STIM-REI, povezuje istraživanje (R), inovaciju (I) i edukaciju (E) kroz tri projektna elementa utemeljena na međunarodnoj izvrsnosti znanstvenika te izboru istraživačkih smjerova od ključne važnosti za potrebe društva: 

I. NAPREDNA TEHNOLOGIJA NA NANOSKALI – usmjerena na unaprjeđenje obnovljivih izvora energije i medicinsku dijagnostiku razvojem novih materijala za gorivne članke i solarne ćelije te dizajnom novih nanostrukturiranih materijala za biosenzoriku i biomedicinu; 

II. VODA I OKOLIŠ – uključuje istraživanje dinamike pronosa zagađenja, monitoring te utjecaj klimatskih promjena na obalno područje i život u moru kroz karakterizaciju biološki aktivnih tvari i biofilmova; 

III. EDUKACIJA – temeljno istraživačko obrazovanje mladih te prijenos znanja i tehnologije putem inovativnog povezivanja rezultata istraživanja i njihove primjene u svrhu promicanja fleksibilnosti, kreativnosti i poduzetničkog duha mladih istraživača. 

O projektu:

• Trajanje projekta: 6,1 god (15. listopada 2017. – 30. studenoga 2023.) 

• Ukupna vrijednost projekta: 5.043.438,60 EUR 

• Iznos EU sredstava (Europski Fond za Regionalni Razvoj, OPKK): 4.950.945,83 EUR 

• Voditeljica: Prof. dr. dr. h. c. Vlasta Bonačić-Koutecký