Inovativni, ekološki pristup uzgoju dagnje na konopima od recikliranih materijala uz eDNA barkodiranje i pasterizaciju konzumnih školjki s ciljem podizanja kvalitete i vrijednosti finalnog proizvoda te zaštita okoliša – „INNODAGNJA“

Trajanje projekta : 12.04. 2022. – 31.03. 2023.

Program financiranja: Ministarstvo poljoprivrede, Mjera 2.1. „Inovacije“

Opis projekta: Uporaba jednokratne plastike u procesu uzgoja dagnji predstavlja veliki okolišni problem. Kroz projekt se planira testiranje upotrebe konopa od korištenih ribarskih mreža ili mreža iz akvakulture za rast dagnji (uz upotrebu razgradivog pamuka i konca). Ti se konopi od mreža koriste iznova u proizvodnji, te u potpunosti eliminiraju upotrebu jednokratne plastike. Nadalje, problem u životnom ciklusu uzgoja dagnji je jako kratka trajnost školjkaša kao proizvoda što uzrokuje teškoće pri logistici i kapilarnoj distribuciji, te tržište ograničava na samo lokalno. Kroz projekt se planira razviti i testirati proces pasterizacije koji bi omogućio znatno dulji rok uz zadržavanje organoleptičkih, senzorskih i estetskih karakteristika svježe dagnje, što bi omogućilo ekspanziju tržišta dagnji. Jedan od rizika u proizvodnji školjkaša u RH je pojava patogena i koliformnih bakterija koji mogu biti prirodnog podrijetla, ali i rezultat sanitarnog onečišćenja. Ovim projektom se stoga planira primjena inovativne metode eDNA metabarkodiranja, koja analizom morske vode može detektirati prisutnost patogena u moru, te uzgajivače obavijestiti za potrebnim mjerama prevencije i upravljanja potencijalom prijetnjom.

Cilj projekta:  Glavni cilj projekta je rješavanje najvećih izazova u proizvodnom ciklusu uzgoja dagnji koji će osigurati iznimno pozitivan utjecaj na industriju, te okolišno održivu proizvodnju.

Ekološki prihvatljiviji sustav uzgoja, s pravodobnom reakcijom na potencijalne patogene, te završni proizvod iznimno visoke dodatne vrijednosti i duljeg roka trajanja predstavlja značajan napredak za cjelokupnu industriju, te ima potencijal za osiguranje rasta i širenja industrije uzgoja dagnji.

Ukupna vrijednost projekta: 1.027.643,70 HRK 

Voditeljica projekta: Izv. prof. dr. sc. Mirela Petrić