Predstavljen Strateški plan razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije

Stručnjaci Sveučilišta u Splitu izradili su Strateški plan razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije (PGŽ) za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Aktivnosti izrade Plana provodile su se kroz 2022. i 2023. godinu, a usvojen je na sjednici Županijske skupštine PGŽ 27.09.2023. godine.

Strateški plan je na sjednici skupštine predstavio Josip Gugić, voditelj studija Mediteranska poljoprivreda. U dokumentu je predstavljena analiza stanja i 16 mjera za unapređenje poljoprivrede: 13 ih je namijenjeno poljoprivrednim gospodarstvima, a ostale jedinicama lokalne samouprave, znanstveno-istraživačkim ustanovama i LAG-ovima.

Mogućnosti razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije su, između ostalog, u jačanju ruralnog turizma, a probleme mogu izazivati klimatske promjene, depopulacija i relativna društvena nespremnost na promjene i inovacije, istaknuo je profesor Gugić. Ciljevi su povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, ublažavanje klimatskih promjena, razvoj ruralne ekonomije i poticanje inovacija i digitalizacije u poljoprivredi, naveo je. To se namjerava provesti nizom mjera među kojima su potpora osnivanju i razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, okrupnjivanje poljoprivrednih posjeda, sufinanciranje nabave poljoprivredne mehanizacije ili ograda, odnosno "električnih pastira" ili potpora znanstveno-istraživačkom radu vezanom za poljoprivredu.