Otvorene prijave za Ocean Hackathon 2021: korištenjem digitalnih podataka do mora kakvo želimo!

Nakon odličnog uspjeha naših timova na prošlogodišnjem Ocean Hackathonu, osvojenog trećeg mjesta u velikom finalu ekipe dock.me i aktivnosti tima C-BRO, Sveučilište u Splitu i ove godine se uključilo u organizaciju natjecanja.

O natjecanju

Ocean Hackathon® je 48-satno događanje tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje. Natjecanje će se ove godine održati od 5. do 7. studenog na 5 kontinenta i 18 gradova diljem svijeta.

Poziv za prijavu izazova, odnosno tema koje će biti stavljene na raspolaganje natjecateljima je upravo otvoren, a prijaviti se možete do 13. lipnja. Natjecatelji mogu očekivati puno timskog rada, učenja, zabave, a najbolje očekuju i vrijedne nagrade i sudjelovanje na velikom finalu koje će se održati u prosincu 2021. (ovisno o epidemiološkoj situaciji, uživo u Brestu ili online).

Kako nam je bilo prošle godine možete pogledati u kratkom videu: https://www.youtube.com/watch?v=UTC4ED-7HVs&t=9s. Više o temama prijavljenih izazova i iskustvima organizatora i pobjedničkih timova pročitajte ovdje: https://www.campusmer.fr/files/3367/OH5___dossier_de_presse___2021_01.pdf.

Što je izazov?

Izazov može biti ideja ili potreba bilo kojeg korisnika mora i obalnog područja. Također, izazov može biti i projekt koji je već u razvoju, a za koji su vam potrebne nove ekspertize i znanja koja sami ne posjedujete.

Izazov se u Ocean Hackhatonu® temelji na korištenju dostupnih digitalnih podataka. Po svom obliku digitalni podatci mogu biti: nautičke karte, fotografije, pravni aspekti i pomorska sigurnost, lokacije kablova, olupine, plutače, morske mijene, razina mora, oceanografske prognoze, onečišćenje, ekologija, fizikalno-kemijske karakteristike obalnog područja, pomorske aktivnosti.

Tko može prijaviti izazov?

Izazov mogu prijaviti sve fizičke i pravne osobe (tvrtke, znanstveno-istraživačke organizacije, visoko-obrazovne institucije, udruge, studenti...) koji imaju ideju ili problem vrijedan rješavanja, a koji je sadržajno blizak temama mora i obalnog područja. Cilj natjecanja je razvoj novih proizvoda i usluga, testiranje inovativnog koncepta i dijeljenje znanja o morima i oceanima.

Kako prijaviti izazov?

Izazov se prijavljuje putem platforme Ocean Hackathon® ispunjavanjem kratkog obrasca na engleskom jeziku. Na platformi je prvo potrebno odabrati na karti grad u kojem prijavljujete izazov: https://www.campusmer.fr/Hackathon-2021-4222-0-0-0.html nakon čega se otvara novi prozor u kojem odabirete opciju „I would like to submit a challange in Split“ i odgovarate na nekoliko kratkih pitanja kroz koja opisujete svoju ideju i aktivnosti planirane za natjecanje.

Izazovi koji će biti ponuđeni natjecateljima Ocean Hackathona® odabrat će se na temelju nekoliko kriterija:

  • povezanost s morem,
  • korištenje podataka o moru,
  • originalnost i inovativnost izazova,
  • povezanost izazova i ciljeva održivosti oceana,
  • pristankom vlasnika izazova na prisustvovanje završnom natjecanju.

Prijavitelj izazova je vlasnik izazova i tijekom prijave se obvezuje da će biti prisutan na samom natjecanju. Prijavitelj može već u fazi prijave izazova imati formiran tim ili može naglasiti koje mu ekspertize u timu nedostaju temeljem čega će se u rujnu natjecatelji prijavljivati za sudjelovanje.

Glavni organizator natjecanja je Campus mondial de la Mer Sveučilia u Brestu, a natjecanje u Splitu organiziraju Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, ICT županija i Studentski poduzetnički inkubator uz potporu Europske poduzetničke mreže. Za više informacija kontaktirajte Ured za transfer tehnologije putem maila: info@utt.unist.hr ili pozivom: 021566 882.