Održana konferencija „Razvoj poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“

Konferencija „Razvoj poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“ održana je u utorak, 14. prosinca, u velikoj dvorani SPINIT Tehnološkog parka, a tom prigodom predstavljeni su rezultati ostvareni od otvaranja SPINIT-a u svibnju 2021. godine, kao i planiranim aktivnosti za iduću godinu.

Na konferenciji su sudjelovali prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu; Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan; Goran Batinić, direktor Razvojne agencije grada Splita RaST; prof. dr. sc. Sven Gotovac, direktor Spinit Inkubatora; kao i stanari poslovnih prostora u inkubatoru.
Na godišnjoj konferenciji bilo je riječi o učinjenom u proteklih sedam mjeseci, kao i o onome što se planira u idućoj godini. SPINIT inkubator za nove tehnologije podržava pokretanje i rast inovativnog poduzetništva kroz inkubacijske programe te novoosnovanim inovativnim poduzećima sličnog profila i interesa pruža resurse i profesionalne usluge potrebne za rast i razvoj, uz snažnu podršku lokalne zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. U prostorima Inkubatora svoje mjesto je za sada našao 21 stanar, mladi ljudi koji se sa svojim startupovima nalaze na početku razvoja poslovne ideje ili pokretanja poslovanja ili su u procesu osnivanja obrta ili tvrtke. 

Rektor Ljutić je izrazio ponos učinjenim na Sveučilištu u Splitu u protekle tri godine, posebno se osvrnuvši na otvaranje SPINIT inkubatora, što je omogućilo mladim start-upovima da krenu u poslovni život, odnosno mladim ljudima da ostanu u Splitu i tu djeluju i rade, razvijaju svoje ideje. 
- Ono što mene osobito raduje je popunjenost kapaciteta. Po nekim planovima, u prvih šest mjeseci popunjenost je trebala biti 40 posto, pa prvu godinu dana 60 posto, a mi smo već sada popunjeni sto posto. To samo pokazuje koji potencijal mi u Splitu imamo. Mislim da na ovaj način pokazujemo koliko smo snažni i koliko smo dobri na brojnim svjetskim ljestvicama unatoč sredstvima koje nisu toliko izdašna da nas u potpunosti mogu pratiti – istaknuo je rektor Ljutić istaknuvši iznimno dobru suradnju s lokalnom zajednicom. Apostrofirao je i zavidne uspjehe koje Sveučilište u Splitu postiže, kako u STEM području, tako i u društvenim i humanističkim znanostima. 

Župan Blaženko Boban je, uz zahvalu rektoru Ljutiću i profesoru Gotovcu, kazao kako je rad SPINIT-a pokazatelj u kojem smjeru i Županija i Grad Split moraju ići. Istaknuo je dobru suradnju Sveučilišta i Županije na nizu projekata unutar ICT županije, naglasivši kako je nedavno nova generacija izašla iz Start IT akademije, od njih 15 sedam ih je već na tržištu otvorilo tvrtke i posluju s eminentnim zemljama zapadne i srednje Europe. 
- Mi na Mediteranu moramo se dobro zamisliti što je naša budućnost, o čemu moramo promišljati, kako mi što obnašamo odgovorne dužnosti, ali isto tako i nacionalna razina i lokalne razine predvođene u našem slučaju s Gradom Splitom. Ja sam sretan i ponosan da smo atraktivna i lijepa turistička destinacija, ali to ne bi smio biti naš jedini izvor. Moramo razvijati i Dalmatinsku zagoru kako u funkciji turizma, tako i u funkciji IT sektora i poduzetništva – istaknuo je župan Boban kazavši kako je Županija jučer smo potpisala 248 ugovora s poduzetnicima početnicima, jedan od kriterija je da tvrtka nije starija od dvije godine i da ima jednog zaposlenog. Poručio je kako je potrebno razvijati turizam, ali neka bude u funkciji i ostalog gospodarstva. 

- Izuzetno mi je drago vidjeti da je zgrada SPINIT inkubatora zaživjela, da se u njoj događaju različite stvari. Ona je poduzetničko-potporna infrastruktura i mora živjeti sa svojim stanarima, mora generirati različite aktivnosti i događanja kako bi cijela priča rasla. Gradu Splitu je posebno interesantna  iz razloga što je Grad Split u početku realizacije izgradnje i opremanja centralne zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu. Ugovor s izvođačem radova je potpisan prije mjesec dana i očekujemo početak radova u ožujku ili travnju sljedeće godine.  Ovako kako je ova zgrada brzo zaživjela budi nadu i optimizam da će nastavak priče koji bi se trebao događati na Dračevcu itekako biti uspješan – ustvrdio je Goran Batinić, direktor Razvojne agencije.

Prof. Sven Gotovac se u prezentaciji osvrnuo na projekt, čija je ukupna vrijednost bila 23 milijuna kuna, s približno 20 milijuna ga je sufinancirala Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj i Sveučilište u Splitu s nešto više od tri milijuna kuna. Početkom svibnja ove godine projekt je uspješno okončan, istaknuo je prof. Gotovac, naglasivši kako je rekonstrukcija ove zgrade upravo nedavno na 4. Središnjoj konferenciji o održivoj gradnji osvojila Nagradu za zelenu i održivu izgradnju u 2021. godini. Prisjetio se i pripremnih radnji za popunjavanje zgrade koje su započele još u studenom 2020. godine, sastancima s brojnim tvrtkama s kojima se razgovaralo o brojnim vidovima suradnje, zatim nastavka suradnje sa Splitsko-dalmatinskom županijom, kroz projekte StartIT@PICS i GROWit, te suradnje s Gradom Splitom koji je dodijelio financijsku pomoć za mlade start-upove. Posebno je važna činjenica kako su se od otvaranja u SPINIT-u održale brojne, konferencije, skupovi, natjecanja, hackathoni… a Gotovac je posebno istaknuo i posjet izraelskog veleposlanika Ilana Mora, i buduću suradnju s Matam parkom i Ben Gurion sveučilištem. I u idućoj godini, naglasio je, nastavit će se s potporama stanarima Inkubatora, u planu su brojni međunarodni projekti, te nastavak izvrsne suradnje s lokalnom zajednicom.

Za kraj konferencije su se dvije stanarke SPINIT-a i pobjednice StartIT akademije Ena Melvan i Anđela Prnjak zahvalile svim dionicima na svesrdnoj pomoći u razvijanju poslovnih ideja.