SVEUČILIŠNA GALERIJA

Sveučilišna galerija smještena je u samom srcu Sveučilišnog kampusa, u zgradi Rektorata i  Sveučilišne knjižnice u Splitu te predstavlja impozantni izložbeni prostor na dvije etaže.

Galerija predstavlja mjesto otvorenog kulturnog sadržaja u kojima izlaže djela suvremene vizualne umjetnosti. Osim godišnjih programskih  izložbi, ovo je mjesto različitih događanja od promocija knjiga, znanstvenih skupova, predstava, koncerata, radionica, domaćih i međunarodnih susreta kao i press konferencija. Ciljevi Sveučilišne galerije usmjereni su ponajprije približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i obogaćivanju ovdašnje likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mlađih umjetnika, a sve u svrhu našeg usmjerenja u ostvarivanju pedagoške, edukacijske i umjetničke  zadaće. Godišnji program Galerije pomno se izrađuje.  

Galerija surađuje sa umjetničkim organizacijama, ustanovama u kulturi, a dugogodišnja suradnja ostvarena je sa splitskom Galerijom Brešan koja u našem godišnjem programu nudi dvije  izložbe iz ciklusa “Svatko na svojoj strani” čime obogaćuje program izvrsnošću odabranih djela suvremene hrvatske umjetnosti ali i šire. Međunarodno Splitgraphic bijenale postao je nezaobilazni dio izložbene aktivnosti Galerije, a u naš prostor donosi različitost te nagrađivanu svjetsku suvremenu grafičku produkciju.

Pod stručnim vodstvom Galerija organizira i edukativne radionice, kao dar Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica djeci, učenicima i studentima naše županije. U sklopu posjeta upoznajemo ih sa sadržajem unutar Sveučilišne knjižnice, kao i pisanom baštinom koju knjižnica čuva u svome arhivu.  

Članovi stručnog  vijeće za vizualnu umjetnost galerije su: red. prof. (T), Kažimir Hraste, izv. prof. Edvin Dragičević i Ana Radić Bizjak, dipl. restaurator/konzervator.

https://www.facebook.com/Sveucilisna.galerija

SVEUČILIŠNA GALERIJA NOVOSTI

U Sveučilišnoj galeriji otvorenje izložbe K . I . P . 3 studenata Odsjeka za kiparstvo Umjetničke akademije u Splitu

Kiparska izložba naziva K. I. P. 3 svečano će se otvoriti u srijedu, 3. svibnja, u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31. Izložbu će otvoriti rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, a prigodnu riječ uputit će akademik Kažimir Hraste.

Ideja i cilj ove izložbe jest promocija kvalitetnog kiparskog rada Umjetničke akademije u Splitu s ciljem da se približi javnosti umjetničke dosege i doprinose naših studenata.

Izložbeni koncept K.I.P. - „Kiparstvo ipak postoji“ započeo je 2021., izložbom u kojoj su uz studente izlagali i profesori Odsjeka kiparstva Umjetničke akademije. Ovogodišnji izložbeni koncept uključuje završne radove preddiplomskog studija, diplomske radove uz selektirane studenske radove ostalih generacija. Autori izložbenog koncepta su predstojnik Odsjeka za kiparstvo doc. art. Đani Martinić uz dr. art Gorana Balića i mag .art. Duju Matetića.

Autori: PETAR BOSNIĆ, FILIP GLAURDIĆ, ROKO JELAČA, ANAMARIJA KAHRIĆ, KLAUDIJA MALEŠ, PIA MIDŽOR, MAGDALENA MODRIĆ, ROKO DRŽISLAV REBIĆ, RUŽICA RIMAC, DANIJELA SKOKANDIĆ, ROKO TOMIĆ, NIKOLINA VELJAČIĆ, LONA VESOVIĆ

Iz uvodnika kataloga

„Od danas, slikarstvo je mrtvo“, konstatirao je francuski slikar, Paul Delaroche1840., ugledavši prvu dagerotipiju. Danas bi to moglo vrijediti i za kiparstvo, vis a vis suvremene 3d tehnologije. U tom duhu, Kiparski odsjek Umjetničke Akademije u Splitu predstavlja javnosti koncept izložbe pod nazivom „K.I.P“, treću godinu za redom. Trogodišnjim kontinuitetom „K.I.P.“ postaje tradicionalna izložba Odsjeka. Naziv-kratica „K.I.P.“, dvosmisleno korespondira s kraticom „RIP“ latinskog izraza „Requiescat in pace“ ili „počivao/la u miru“, paradoksalno evocirajući pojam suprotnog značenja, „Kiparstvo Ipak Postoji“ („KIP“).

K.I.P., kao javna studentska manifestacija podrazumijeva proces reanimacije kiparske forme na području suvremene kulturno umjetničke scene, gdje ravnopravno dijeleći prostor s novim medijima, suvereno održava i odražava svoj tisućljetni povijesni kontinuitet.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Splita a moći će se pogledati do 11. svibnja 2023.