SVEUČILIŠNA GALERIJA

Sveučilišna galerija smještena je u samom srcu Sveučilišnog kampusa, u zgradi Rektorata i  Sveučilišne knjižnice u Splitu te predstavlja impozantni izložbeni prostor na dvije etaže.

Galerija predstavlja mjesto otvorenog kulturnog sadržaja u kojima izlaže djela suvremene vizualne umjetnosti. Osim godišnjih programskih  izložbi, ovo je mjesto različitih događanja od promocija knjiga, znanstvenih skupova, predstava, koncerata, radionica, domaćih i međunarodnih susreta kao i press konferencija. Ciljevi Sveučilišne galerije usmjereni su ponajprije približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i obogaćivanju ovdašnje likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mlađih umjetnika, a sve u svrhu našeg usmjerenja u ostvarivanju pedagoške, edukacijske i umjetničke  zadaće. Godišnji program Galerije pomno se izrađuje.  

Galerija surađuje sa umjetničkim organizacijama, ustanovama u kulturi, a dugogodišnja suradnja ostvarena je sa splitskom Galerijom Brešan koja u našem godišnjem programu nudi dvije  izložbe iz ciklusa “Svatko na svojoj strani” čime obogaćuje program izvrsnošću odabranih djela suvremene hrvatske umjetnosti ali i šire. Međunarodno Splitgraphic bijenale postao je nezaobilazni dio izložbene aktivnosti Galerije, a u naš prostor donosi različitost te nagrađivanu svjetsku suvremenu grafičku produkciju.

Pod stručnim vodstvom Galerija organizira i edukativne radionice, kao dar Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica djeci, učenicima i studentima naše županije. U sklopu posjeta upoznajemo ih sa sadržajem unutar Sveučilišne knjižnice, kao i pisanom baštinom koju knjižnica čuva u svome arhivu.  

Članovi stručnog  vijeće za vizualnu umjetnost galerije su: red. prof. (T), Kažimir Hraste, izv. prof. Edvin Dragičević i Ana Radić Bizjak, dipl. restaurator/konzervator.

https://www.facebook.com/Sveucilisna.galerija

SVEUČILIŠNA GALERIJA NOVOSTI

Svečano zatvorena samostalna izložba Zdravka Milića, najsveobuhvatnija autorova splitska izložba u zadnjih 20 godina!

Svečano zatvaranje samostalne izložbe Zdravka Milića održalo se u srijedu, 6. rujna, u Sveučilišnoj galeriji, a riječ je o najsveobuhvatnijoj izložbi Zdravka Milića, postavljenoj u Splitu u zadnjih 20 godina!

- Ona pokazuje ono čime se ja bavim, istraživačkim slikarstvom na osnovu neke „zabranjene arheologije“ koja nam kazuje malo drugačiju povijest; povijest našeg nastanka koja je povezana s nekim teorijama zavjere koje se zaborave kada se pojavi istina. Sve to je povezano s procesima koje gledamo, ali dok nam ih netko ne objasni, ne vjerujemo u njih. Kako su ti ljudi zaista rijetki, često sve ostane „u zraku“. Volim imati slikarsku slobodu i igrati se s njome, balansirajući između tema na rubu znanosti i ivici istine – kazao je Zdravko Milić.  

Umjetnika je biranim riječima predstavila Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije, koja je istaknula i jedan kuriozitet. Naime prof. emeritus Petar Jakelić, koji je i nazočio sinoćnjem događaju bio je profesor Zdravku Miliću! Makar je najveći dio života stvaralačkim i pedagoškim radom vezan za Labin u Istri, Milić je srednjoškolskom izobrazbom Splićanin, budući je tadašnju srednju Školu primijenjenih umjetnosti, Odjel grafike, završio u gradu pod Marjanom.

Ova retrospektivna izložba Zdravka Milića u bogati izložbeni program Sveučilišne galerije stigla je u suradnji sa splitskom Galerijom Brešan, te je Igor Brešan, kustos ove izložbe, govoreći o Milićevim djelima, odnosno ciklusu „Lunadrom“ istaknuo kako je prema njegovom mišljenju tu riječ o „transcendentalnom realizmu“,  bavi se nepoznanicama iz svemira, svijetom i zbivanjima koje nije jednostavno protumačiti i na njih dati ovosvjetovne odgovore i tumačenja.

Akademik Kažimir Hraste je svečano zatvorio ovu impozantnu izložbu, istaknuvši iznimnu likovnu kvalitetu Milićevih djela, jer priča sama za sebe ne znači puno ukoliko slike nisu dobre. Pohvalio je rad Sveučilišne galerije naglasivši kako je riječ o pozornici za prave izložbe i za prave autore. Prema njegovom sudu, tome upravo svjedoči izložba Zdravka Milića, izvanrednog autora svjetske karijere.

 Izložba se mogla pogledati od 21. kolovoza, a na dva kata Sveučilišne galerije bilo je izloženo četrdesetak eksponata, uglavnom većih, galerijskih formata.

Zdravko Milić je diplomirao slikarstvo na venecijanskoj Accademia di Belle Arti 1977., u klasi Carmela Zottija, a stručno usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu, u klasi Ricarda Licate. Od 2006. stalno je zaposlen kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik.