SVEUČILIŠNA GALERIJA

Sveučilišna galerija smještena je u samom srcu Sveučilišnog kampusa, u zgradi Rektorata i  Sveučilišne knjižnice u Splitu te predstavlja impozantni izložbeni prostor na dvije etaže.

Galerija predstavlja mjesto otvorenog kulturnog sadržaja u kojima izlaže djela suvremene vizualne umjetnosti. Osim godišnjih programskih  izložbi, ovo je mjesto različitih događanja od promocija knjiga, znanstvenih skupova, predstava, koncerata, radionica, domaćih i međunarodnih susreta kao i press konferencija. Ciljevi Sveučilišne galerije usmjereni su ponajprije približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i obogaćivanju ovdašnje likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mlađih umjetnika, a sve u svrhu našeg usmjerenja u ostvarivanju pedagoške, edukacijske i umjetničke  zadaće. Godišnji program Galerije pomno se izrađuje.  

Galerija surađuje sa umjetničkim organizacijama, ustanovama u kulturi, a dugogodišnja suradnja ostvarena je sa splitskom Galerijom Brešan koja u našem godišnjem programu nudi dvije  izložbe iz ciklusa “Svatko na svojoj strani” čime obogaćuje program izvrsnošću odabranih djela suvremene hrvatske umjetnosti ali i šire. Međunarodno Splitgraphic bijenale postao je nezaobilazni dio izložbene aktivnosti Galerije, a u naš prostor donosi različitost te nagrađivanu svjetsku suvremenu grafičku produkciju.

Pod stručnim vodstvom Galerija organizira i edukativne radionice, kao dar Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica djeci, učenicima i studentima naše županije. U sklopu posjeta upoznajemo ih sa sadržajem unutar Sveučilišne knjižnice, kao i pisanom baštinom koju knjižnica čuva u svome arhivu.  

Članovi stručnog  vijeće za vizualnu umjetnost galerije su: red. prof. (T), Kažimir Hraste, izv. prof. Edvin Dragičević i Ana Radić Bizjak, dipl. restaurator/konzervator.

https://www.facebook.com/Sveucilisna.galerija

SVEUČILIŠNA GALERIJA NOVOSTI

Samostalna izložba Marija Romode pod nazivom "Portal II" u Sveučilišnoj galeriji

Samostalna izložba Marija Romode pod nazivom "Portal II" otvara se u četvrtak, 20. srpnja, s početkom u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji, R. Boškovića 31. Izložba se otvara u društvu autora, a splitskoj publici će ga predstaviti kustos izložbe Ivor Igrec.

Svjetlucava praznina postojanja; iz predgovora izložbe - Ivor Igrec

"Autoreferencijalnost te vizualiziranje emotivnih i misaonih stanja autora su odavno prodrle u nutrinu onog što se zove figuralno, tradicionalno slikarstvo, te svakako postali dominantni u suvremenoj slikarskoj praksi. Jedan od takvih umjetnika je i Mario Romoda, slikar novije generacije čiji je primarni lajtmotiv propitkivanje sebstva te egzistencije i uloge istog u društvu. Romoda predstavlja publici svoj novi ciklus Portal II te nas s petnaest prezentiranih radova vodi u odiseju kroz svijet snoviđenja, simulakrum stvarnog svijeta, no opet tako različit. Metasvijet koji po mnogočemu sažima i komprimira zbilju u osobni leksikon ikonografije.

Ako je moguće stilski apstrahirati nečiju umjetnost, Romoda djelomično spaja dva oprečna stava u umjetnosti, koja se hvataju u koštac s međusobno vrlo različitim temama. Spaja oniričnost i fantazmagoričnost nadrealističkog slikarstva s elementima pop arta čija je fokalna točka prikazivanje banalnosti i plitkosti svakodnevice. U ovom slučaju konačni produkt se u svojoj srži bavi socio-političkim pitanjima, s pop-kulturalnim motivima koji su uronjeni u fantastično i magično, što već ipso facto uvelike djeluje satirično i duhovito na publiku. Svojom gestualnosti i izborom tema koje su tako pitke te poznate suvremenicima, autor svakako može lakše doprijeti do publike koja nije nužno uvelike zainteresirana za umjetnost. (...)"

Mario Romoda rođen je u Vukovaru 1987. godine. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku gdje dobiva istaknute nagrade na državnim natjecanjima u crtanju, a 2004. godine osvaja generacijsku nagradu kao najbolji učenik. Po završetku srednje škole, 2006. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu studij slikarstva. Prijediplomski sveučilišni studij slikarstva završava pod mentorstvom profesora Duje Jurića i dobiva nagradu za najboljeg studenta Akademije likovnih umjetnosti. Diplomski studij slikarstva završava 2012. godine pod mentorstvom profesora Zoltana Novaka. Imao je trinaest samostalnih izložbi u zemlji, a ostvario je i mnogobrojne skupne izložbe u tuzemstvu i inozemstvu, od kojih se ističu Cre-art rezidencije u Litvi i Makedoniji.