SVEUČILIŠNA GALERIJA

Sveučilišna galerija smještena je u samom srcu Sveučilišnog kampusa, u zgradi Rektorata i  Sveučilišne knjižnice u Splitu te predstavlja impozantni izložbeni prostor na dvije etaže.

Galerija predstavlja mjesto otvorenog kulturnog sadržaja u kojima izlaže djela suvremene vizualne umjetnosti. Osim godišnjih programskih  izložbi, ovo je mjesto različitih događanja od promocija knjiga, znanstvenih skupova, predstava, koncerata, radionica, domaćih i međunarodnih susreta kao i press konferencija. Ciljevi Sveučilišne galerije usmjereni su ponajprije približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i obogaćivanju ovdašnje likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mlađih umjetnika, a sve u svrhu našeg usmjerenja u ostvarivanju pedagoške, edukacijske i umjetničke  zadaće. Godišnji program Galerije pomno se izrađuje.  

Galerija surađuje sa umjetničkim organizacijama, ustanovama u kulturi, a dugogodišnja suradnja ostvarena je sa splitskom Galerijom Brešan koja u našem godišnjem programu nudi dvije  izložbe iz ciklusa “Svatko na svojoj strani” čime obogaćuje program izvrsnošću odabranih djela suvremene hrvatske umjetnosti ali i šire. Međunarodno Splitgraphic bijenale postao je nezaobilazni dio izložbene aktivnosti Galerije, a u naš prostor donosi različitost te nagrađivanu svjetsku suvremenu grafičku produkciju.

Pod stručnim vodstvom Galerija organizira i edukativne radionice, kao dar Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica djeci, učenicima i studentima naše županije. U sklopu posjeta upoznajemo ih sa sadržajem unutar Sveučilišne knjižnice, kao i pisanom baštinom koju knjižnica čuva u svome arhivu.  

Članovi stručnog  vijeće za vizualnu umjetnost galerije su: red. prof. (T), Kažimir Hraste, izv. prof. Edvin Dragičević i Ana Radić Bizjak, dipl. restaurator/konzervator.

https://www.facebook.com/Sveucilisna.galerija

SVEUČILIŠNA GALERIJA NOVOSTI

Otvorena izložba akademika i akademskog kipara Kažimira Hraste u gradu Hvaru

U gradu Hvaru u utorak, 11. srpnja 2023. u ambijentalnom ozračju Gradske lože je otvorena izložba akademika i akademskog kipara Kažimira Hraste, koji je nakon 2003. godine gradu Hvaru ponovo predstavio svoja djela, ovaj put samostalnom izložbom.

Izložbu je organizirao Muzej hvarske baštine uz potporu grada Hvara. Likovni postav uključuje izbor iz bogatog kiparskog opusa, a za ovu izložbu izabrano je 18 skulptura i tri autorova crteža. Uz našeg akademika na otvorenju izložbe prigodnu riječ uputila je dugogodišnja ravnateljica Muzeja hvarske baštine kustosica Nives Tomasović te autorica likovnog eseja izložbe povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat.

Prilikom obraćanja ravnateljica Nives Tomasović naglasila je kako su Hvar i Kažimir Hraste povezani prije samog rođenja jer su Hrastini preci otočani iz Brusja; malog, ali čudesnog mjesta u kojoj je mala uska ulica koju zovu ulicom akademika.

- Zahvalni smo umjetniku za ovaj likovni i kulturni doživljaji ponosni na njegov impresivni umjetnički opus, domet i uspjeh - istaknula je ravnateljica Tomasović.

Autorica likovnog eseja Margarita Sveštarov Šimat, započela je izlaganje citirajući samog autora

- Htjela bih precizno citirati rečenicu Kažimira Hraste koja me ustvari najviše potakla u tekstu kojeg sam pisala o njemu, a to je: „Radim kipove samo radi pitanja 'što je to i što to nije' i 'je li to uopće nešto i ako je nešto, što je'?“ To je valjda vječno pitanje umjetnika, osobito umjetnika koji je zašao u drugost kiparstva. Drugost kiparstva koja je, kao i naša vlastita drugost, dio naše imaginacije, koja nadopunjava našu imaginaciju i ispunjava naš manjak. I zato sam na neki način tom velikom riječi bila fascinirana iščitavajući njegove skulpture u ovom izboru. Riječ je o portretima kojima je po svojoj prirodnoj naravi i radoznalosti vrlo sklon, riječ je o novim skulpturama kombiniranim sa staklima, riječ je o njegovim kapričima u obliku stolica i namještaja koji su također dio njegove naravi te kad sve sumiramo on stvarno govori iz sebe. To nešto tražeći sam potražila u monografiji s dvije sintagme kolege Josipa Belamarića koji je rekao da Hraste, kao i u svojim razmišljanjima, tako i u svojim djelima ima snažni otponac koji budi niz asocijacija. Mi ih čitamo, mi ih posvajamo i mi doživljavamo njegovu skulpturu - zaključila je Sveštarov Šimat.

Akademik Kažimir Hraste, duboko emotivno dirnut, zahvalio je organizatorima i Gradu Hvaru što su mu omogući da u Gradskoj lođi upriliči samostalnu izložbu.

- Ova me izložba iznimno emocionalno okupirala jer ovo je moje prvo kiparsko samostalno predstavljanje u gradu Hvaru. Kad sam s ocem posjećivao Hvar odnosno Brusje i u tim pohodima zauvijek mi je u sjećanju ostao miris lavande. Jučer dok sam se šetao rivom, u kakofoniji svega i svačega osjetio sam miris lavande, to mi se činilo više kao relikt, za mene temeljni miris s kojim sam doživljavao Hvar, kao da se izgubio! Bio sam dirnut da se miris lavande bori da dobije svoj mjesto i prostor?! Tako svoje skulpture gledam na sličan način, dok ih gledamo u njihovim sitnim naglašenim detaljima u odsjajima i refleksijama stakla, aluminija kao da žele kazati da ti sitni detalji samo upozoravaju na njihovu prisutnost i cjelovitost - kazao je akademik Hraste.

Zahvalivši se organizatorima izložbe Gradu Hvaru i Muzeju hvarske baštine, izložbu je otvorio gradonačelnik Hvara Rikardo Novak zaželjevši akademskom kiparu Kažimiru Hrasti uspješan rad i u budućnosti. Izložba se može razgledati do 1. rujna 2023.

Tekst i foto: Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije