SVEUČILIŠNA GALERIJA

Sveučilišna galerija smještena je u samom srcu Sveučilišnog kampusa, u zgradi Rektorata i  Sveučilišne knjižnice u Splitu te predstavlja impozantni izložbeni prostor na dvije etaže.

Galerija predstavlja mjesto otvorenog kulturnog sadržaja u kojima izlaže djela suvremene vizualne umjetnosti. Osim godišnjih programskih  izložbi, ovo je mjesto različitih događanja od promocija knjiga, znanstvenih skupova, predstava, koncerata, radionica, domaćih i međunarodnih susreta kao i press konferencija. Ciljevi Sveučilišne galerije usmjereni su ponajprije približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i obogaćivanju ovdašnje likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mlađih umjetnika, a sve u svrhu našeg usmjerenja u ostvarivanju pedagoške, edukacijske i umjetničke  zadaće. Godišnji program Galerije pomno se izrađuje.  

Galerija surađuje sa umjetničkim organizacijama, ustanovama u kulturi, a dugogodišnja suradnja ostvarena je sa splitskom Galerijom Brešan koja u našem godišnjem programu nudi dvije  izložbe iz ciklusa “Svatko na svojoj strani” čime obogaćuje program izvrsnošću odabranih djela suvremene hrvatske umjetnosti ali i šire. Međunarodno Splitgraphic bijenale postao je nezaobilazni dio izložbene aktivnosti Galerije, a u naš prostor donosi različitost te nagrađivanu svjetsku suvremenu grafičku produkciju.

Pod stručnim vodstvom Galerija organizira i edukativne radionice, kao dar Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica djeci, učenicima i studentima naše županije. U sklopu posjeta upoznajemo ih sa sadržajem unutar Sveučilišne knjižnice, kao i pisanom baštinom koju knjižnica čuva u svome arhivu.  

Članovi stručnog  vijeće za vizualnu umjetnost galerije su: red. prof. (T), Kažimir Hraste, izv. prof. Edvin Dragičević i Ana Radić Bizjak, dipl. restaurator/konzervator.

https://www.facebook.com/Sveucilisna.galerija

SVEUČILIŠNA GALERIJA NOVOSTI

Likovna kolonija i otvaranje izložbe radova u Sveučilišnoj galeriji povodom obilježavanja 30. obljetnice SDŽ

Splitsko-dalmatinska županija bogatim programom obilježava svoj dan, 30. obljetnicu osnutka i blagdan svoga zaštitnika, svetoga Jeronima, a u dijelu programa suorganizator događanja je Sveučilište u Splitu, odnosno Sveučilišna galerija.

Početak proslave je već u petak, 22. rujna u 11 sati ispred crkvice svetoga Jere na Marjanu , gdje će se otvoriti likovna kolonija „Sveti Jeronim“.  Svoje sudjelovanje potvrdilo je čak 24 umjetnika, slikara i kipara, koji će predstaviti svoj umjetnički prikaz ovoga sveca.

Riječ je o eminentnim autorima, etabliranim na hrvatskoj likovnoj sceni, ali i šire, svih generacija. Svoja djela nadahnuta svetim Jeronimom izradit će Goran Balić, Duje Botteri, Nikola Džaja, Kažimir HrastePetar Jakelić, Kuzma Kovačić, Đani MartinićDuje MatetićMatko MijićDijana Iva Sesartić, Ana Marija BotteriJosip Botteri Dini, Željko BubaloAlma Čače,  Vladimir Davidenko, Lili GluićKarin GrencIvan ListešZvonimir MihanovićTea Morić ŠitumHrvoje Marko Peruzović, Vice Tomasović, Marko Gugić i Frane Šitum.

Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, kao i župa Sveti križ, Veli Varoš.

Radovi nastali na ovoj likovnoj koloniji, moći će se pogledati već od četvrtka, 28. rujna, jer će se otvaranje izložbe održati toga dana u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji, umjetničkom prostoru koji je na splitskoj umjetničkoj sceni postao epicentar zbivanja.

Proslava obljetnice SDŽ nastavlja se kasnije, tog dana kada je na rasporedu  u 12 sati svečana sjednica Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, a prethodit će joj  zabavni program na platou ispred kazališta u kojemu nastupaju Sinjske mažoretkinje i Hrvatski puhački orkestar gradska glazba Imotski.

U petak, 29. rujna u 9 sati u Biskupovoj palači u Splitu otvara se Međunarodni znanstveni skup „Lica svetog Jeronima“, više o skupu: https://www.unist.hr/novosti/najave-i-doga%C4%91anja/me%c4%91unarodni-znanstveni-skup-lica-sv-jeronima-na-kbf-u

Isti dan, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održat će se pretpremijera dokumentarnoga filma „Naš sveti Jeronim“, autorice Antonije Hrvatin Roth, urednice religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije. Film je nastao na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, a sniman je u Splitu, Solinu, Jeruzalemu, Rimu te ostalim lokacijama vezanim uz život i djelovanje svetoga Jeronima.

Vezani dokumenti