Znanost i tehnologija

Otvorena izložba idejnih radova za zgradu Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu-ZIC

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Znanstveno-inovacijskog centra Sveučilišta u Splitu predstavljeni su izložbom otvorenom u petak 22. srpnja u prizemlju zgrade Rektorata (Sveučilišne knjižnice), Ruđera Boškovića 31.

ZIC ima iznimnu važnost za budući razvoj znanstveno-inovacijske infrastrukture  našeg Sveučilišta, a omogućit će objedinjavanje istraživačkih i potpornih kapaciteta te daljnji razvoj globalno konkurentne znanosti na Sveučilištu u Splitu.

Na natječaj je pristiglo ukupno 7 radova koje je ocjenjivao ocjenjivački sud u sastavu prof. Dario Gabrić, dipl.ing.arh., kao predsjednik ocjenjivačkog suda, prof. Darovan Tušek, dipl.ing.arh., prof. Tin Sven Franić, dipl.ing.arh., te prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić i prof.dr.sc. Tomislav Kilić.

Ukupni nagradni fond je bio 466.848,86 HRK bruto. Prva nagrada pripala rješenju koje potpisuju arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, u suradnji sa Lukom Bosnićem, Matijom Poštenik, Riom Tursan i Nikšom Laušin.

Predloženo rješenje objekta znanstveno inovacijskog centra,  koji će se nalaziti na prostoru ispred Sveučilišne knjižnice na Kampusu, je zgrada funkcionalne strukture s maksimalno otvorenim sjevernim i južnim pročeljem i poluzatvorenim bočnim fasadama. Građevinska (bruto) površina zgrade iznosi 7.700 m2, a prostire se na 5 nadzemnih i 3 podzemne etaže.

Organizacijska shema ZIC-a je podijeljena na tri osnovne prostorno-funkcionalne cjeline/sklopa, odnosno sastoji se od:

1) Sklopa istraživačkih funkcija _BASIC (koji se sastoji ukupno od 13 jedinica od  čega su 11 Jedinica/Laboratorija, a ostale dvije jedinice su Prostor za promatranje i kolaboraciju te Living lab). Laboratoriji su sljedeći:

 • Jedinice/Laboratorij za ispitivanja
 • Jedinice/Laboratorij za kemijska, biološka i biotehnička istraživanja
 • Jedinice/Laboratorij za nanotehnologiju
 • Jedinice/Laboratorij za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju
 • Računalno čvorište
 • Jedinice/Laboratorij za obnovljive izvore energije
 • Jedinice/Laboratorij za virtualnu stvarnost i multimediju
 • Jedinice/Laboratorij za oslikavanje
 • Jedinice/Laboratorij za prototipiranje
 • Jedinice/Laboratorij za pripremu uzoraka
 • Jedinice/Laboratorij za elektronsku mikroskopiju

2) Sklopa fleksibilnih projektno istraživačkih laboratorija _FLEXY
3) Sklopa potpore i zajedničkih prostora _BACK UP.

Financiranje projekta planirano je novcem iz EU fondova, a ukupna procijenjena vrijednost investicije je 67 milijuna kuna.

Zahvaljujem žiriju što je odabrao rad po kojem će se ostvariti ono što je nama već dugi niz godina želja, a to je da napravimo znanstveno-istraživački centar u okviru Sveučilišta. Sveučilište pomalo dobiva svoju konturu, trebamo ga zaokružiti, oplemeniti. Na ovaj način to  već činimo, tako da da možemo biti u potpunosti zadovoljni. Drago mi je da su dobitnici prve nagrade iz Splita jer to pokazuje da naš FGAG itekako ima i snage i inovacije u stvaranju nečega novoga – istaknuo je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić prigodom otvorenja izložbe.

Zadovoljstvo nisu krili ni autori pobjedničkog rada.

Sretni smo što smo nakon dugog razdoblja dobili nagradu u Splitu.  Dosad smo radili natječaj za Umjetničku akademiju Split i  Pravni fakultet gdje smo dvaput osvojili drugu nagradu. Ovo je praktički prvi put da smo osvojili prvo mjesto i stvarno smo sretni i uzbuđeni oko ovog projekta. Projekt je tip svjetionika, nekog novog lica kampusa s dinamičnim i fleksibilnim prostorima. Zanimljiv je interface kampusa prema gradu, prema prolaznicima, prema sveučilišnoj osi. Čitav prostor Splita 3 je svjetski relevantan, cijenjen i prepoznat, stranci ga dolaze analizirati.  Kampus je dio tog sustava i jako smo sretni što na toj stručnoj kontaktnoj zoni između stambenog i kampusa pratimo dinamičan sadržaj koji će se mijenjati kroz vrijeme i koji bi trebao biti živi prostor - kazao je arhitekt Toma Plejić.

Urbanističko-arhitektonski natječaj proveden je u sklopu projekta Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu ugovorenog u sklopu poziva Priprema IRI infrastrukturnih projekata iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izložba na kojoj će biti prikazani svi pristigli radovi, će trajati tjedan dana, od 22. do 29. srpnja a,  može se pogledati u radnom vremenu Sveučilišne knjižnice od ponedjeljka do petka, od 08:00 do 15:00 sati.