Sveučilište u Splitu nastavlja napredak na WURI ljestvici u 2023. godini

Sveučilište u Splitu nastavlja napredak na WURI ljestvici u 2023. godini

 Sveučilište u Splitu nastavlja svoj snažan napredak na WURI međunarodnoj akademskoj ljestvici, prema najnovijem rangiranju za 2023. godinu. Ove godine, Sveučilište je uvršteno među Global 101-200 Innovative Universities (od ukupno rangiranih 877 visokih učilišta), s izvanrednim plasmanom unutar četiri kategorije koje ukazuju na njegov kreativan i inovativan pristup obrazovanju i istraživanju.

Sveučilište je ove godine prvi put rangirano u kategoriji Industrial Application (Primjena u industriji), gdje je zauzelo 43. mjesto (od 176 visokih učilišta) na globalnoj razini. Ovaj rezultat potvrđuje posvećenost Sveučilišta u uspostavi suradnje s industrijskim partnerima i primjeni rezultata istraživanja kroz aktivnosti programa dokazivanja inovativnog koncepta (Proof of Concept (PoC) program) i projekt BOWI i digitalne eksperimente koji potiču istraživače i znanstvenike na razvoj novih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti, dok im Sveučilište pruža podršku u upravljanju inovacijskim procesom i pronalaženju financiranja za komercijalizaciju rezultata istraživanja.

Kontinuirani doprinos Sveučilišta društvu kroz promicanje društvene odgovornosti, etike i integriteta vidljiv je u kategoriji Ethical Value (Etička vrijednost), gdje je ostvarilo iznimno visoko 18. mjesto (od 155 visokih učilišta) na svjetskoj razini. Posebno se ističe primjer dobre prakse Sveučilišta - društveno-korisno učenje. Sveučilište je bilo voditelj aktivnosti u okviru SEA-EU projekta i razvijalo je Centar za društveno-korisno učenje.

Ove godine Sveučilište je prvi put rangirano i u kategoriji Student Mobility and Openness (Mobilnost studenata i otvorenost), gdje je zauzelo 50. mjesto (od 133 visoka učilišta). Ovo priznanje odražava sveučilišnu politiku koja promiče mobilnost studenata i otvorenost prema međunarodnoj suradnji. Sveučilište je ostvarilo brojne međunarodne partnerske odnose, omogućavajući studentima širok izbor programa razmjene i studiranja te obavljanja stručne prakse u inozemstvu, što obogaćuje njihovo obrazovanje i razvija njihove međunarodne perspektive.

U kategoriji Fourth Industrial Revolution (Četvrta industrijska revolucija), Sveučilište u Splitu je ostvarilo 30. mjesto (od 132 visoka učilišta) na svjetskoj razini, čime se naglašava predanost u usklađivanju s najnovijim trendovima i tehnološkim inovacijama povezanim s četvrtom industrijskom revolucijom te doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji regionalnog gospodarstva.  Sveučilište kontinuirano ulaže napore u uspostavi digitalnog inovacijskog centra Bluedih, kojemu je cilj da, kroz suradnju s ključnim istraživačkim institucijama u Dalmaciji, potpornim institucijama i tvrtkama, postane ključno središte za implementaciju naprednih digitalnih tehnologija u sektoru plave ekonomije i poticanje inovacija u regiji.

Ovogodišnje rangiranje potvrđuje posvećenost Sveučilišta u Splitu ostvarenju svoje vizije da postane vodeće regionalno sveučilište, prepoznatljivo u Europi i svijetu. Kroz svoje inovativne pristupe, uspostavu suradnje s industrijskim partnerima, promicanje etičkih vrijednosti, poticanje mobilnosti studenata i otvorenosti te usklađivanje s četvrtom industrijskom revolucijom, Sveučilište u Splitu nastavlja ostvarivati doprinos društvu i obrazovati buduće generacije stručnjaka spremnih za izazove suvremenog svijeta.