Svečano otvoren jubilarni deseti skup mladih istraživača "Zajednički temelji"

Deseti skup mladih istraživača iz područja građevinarstva i srodnih tehničkih područja pod nazivom Zajednički temelji 2023 – uniSTem svečano je otvoren u petak. 15. rujna na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije. 

Skup je okupio 50 mladih istraživača, od kojih će njih 25 održati izlaganja, a otvaranju su nazočili i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan FGAG-a izv. prof. dr. sc. Neno Torić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja, ravnatelj Hrvatske zaklade za znanost prof. dr. sc. Ozren Polašek, dekani ostalih građevinskih fakulteta u Hrvatskoj te Mostaru, predstavnici Hrvatske komore inženjera građevinarstva, predstavnici suradnih tvrtki, pozvani predavači te ostali uvaženi gosti.

Cilj skupa je poticanje suradnje mladih istraživača kako u znanstveno – istraživačkom i stručnom djelovanju, tako i u ostalim aspektima njihovog profesionalnog života.

Skup je važan jer povezuje sve mlade znanstvenike iz polja građevinarstva u okviru Republike Hrvatske. Ideja o kreiranju skupa krenula je prije 10 godina upravo iz Splita gdje su i održani prvi Zajednički temelji te se od tada u kontinuitetu, svake godine održavaju naizmjence na filijalama Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Mostar). Kroz dosadašnje susrete, preko 250 mladih istraživača (doktorandi i poslijedoktorandi), predstavilo je svoj rad i područje svog istraživanjaKroz formalni dio (izlaganja i prezentacije) i neformalni dio (druženja i izleti) sudionici skupa imaju priliku upoznati kolege s drugih institucija i stvoriti preduvjet za povezivanje i daljnju suradnju – kazao je dekan Torić.

Iznimno mi je zadovoljstvo kada iz svih krajeva Hrvatske na naše Sveučilište dođu mladi ljudi koji prezentiraju svoja saznanja i istraživanja, naročito kada su u pitanju tehničke znanosti. Naime, upravo u tom polju smo izuzetni i gotovo svakodnevno dobivamo priznanja. Nedavno nam je tako jedno veliko tehničko sveučilište u Krakowu samoinicijativno ponudilo suradnju jer su prepoznali naše vrijednosti – kazao je rektor Ljutić pozvavši, kao predsjedavajući alijanse SEA-EU, mlade znanstvenike da iskoriste sve mogućnosti povezivanja i zajedničkih istraživanja s kolegama na prestižnim sveučilištima koja su dio saveza.