Studentski život

Uspješan prvi UNIST Career Speed Dating!

Prvi UNIST Career Speed Dating u okviru Dana karijera i nastavnih baza 2022 uspješno je održan u srijedu, 23. ožujka u Spinit inkubatoru Sveučilišta u Splitu, u organizaciji Ureda za upravljanje karijerama, Sveučilišnog odjela za stručne studije i Studentskog centra u Splitu.

Career Speed Dating je posebna kombinacija brzog spoja (eng.speed date) i razgovora za posao namijenjen studentima Sveučilišta u Splitu. Organizira se na način da se studenti u 5 do 8 minuta imaju priliku predstaviti poslodavcima. Osim korisnog iskustva koje im olakšava ulazak na tržište rada, studenti ovim putem dobivaju priliku uvježbati i poboljšati svoje predstavljanje u poslovnom svijetu, ali i potencijalno pronaći posao ili praksu.

Studenti našeg Sveučilišta bili su iznimno zainteresirani za ovu vrstu predstavljanja poslodavcima, a ovo događanje, kao prvo u nizu, bilo je namijenjeno prvenstveno studentima društvenih smjerova, koji su imali mogućnost izbora u dvije kategorije: trgovina, turizam i marketing te financije.

Jedan od njih je i Ivan Durdov sa Sveučilišnog odjela za stručne studije, student 4. godine smjera Menadžment turizma i trgovina, koji se nada da je nakon prvog razgovora ostavio dobar dojam.

- Predstavio sam se tvrtki „Tommy“, bilo je dobro. U nekoliko minuta sam uspio nešto reći o sebi, dosadašnjem radnom iskustvu, fakultetu, omiljenim predmetima… Bilo je jednostavno – kazao nam je Ivan otkrivši kako su mu ponuđeni uvjeti rada bili dobri.

Sudjelovanje na događaju omogućuje i poslodavcima da se predstave studentima kao i studentske poslove ili programe studentskih praksi koje nude. Na ovaj način brzo i jednostavno dolaze u kontakt s potencijalnim kandidatima za razne poslove kao prvi korak u selekciji. Također imaju mogućnost zadržati životopise najboljih studenata i kontaktirati ih naknadno prema potrebi.

Događaj su otvorili u ime Sveučilišta u Splitu prorektor za poslovanje prof. dr. sc. Tomislav Kilić i pročelnik Sveučilišnog odjela za stručne studije dr. sc. Petar Pepur te voditeljica Ureda za upravljanje karijerama Antonia Peroš.

Prorektor Kilić je istaknuo kako su poslodavci koji su se odazvali ovom događanju, ujedno i nastavne baze našeg Sveučilišta. Pohvalio je ovaj koncept u okviru kojeg studenti mogu pronaći praksu, kao i moguće zaposlenje. Izrazio je iznimno zadovoljstvo što je ova aktivnost postigla uspjeh, kao i uvjerenje da će polučiti obostrano zadovoljstvo, kako studenata tako i poslodavaca.

Pročelnik Pepur je zahvalio svim gospodarstvenicima koji se odazvali jer su prepoznali potencijal samog događaja, ali i studentima koji su prepoznali priliku i mogućnosti koje mogu proizaći iz njihovog predstavljanja potencijalnim poslodavcima.

Kako bi se studenti što bolje pripremili za ovu manifestaciju, dan ranije, 22. ožujka, održane su i dvije radionice: ''Priprema životopisa'' i ''Kako se predstaviti poslodavcu''.