Studentski život

Počela nastava za prvu generaciju studenata Molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu

Drugog listopada 2023. godine, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, nastavu je je započela prva generacija studenata diplomskog sveučilišnog studijskog programa Molekularne biologije. Nakon prošlotjednog razredbenog postupka na koji se prijavilo 25 studenata, popunjena je upisna kvota od 20 studenata za taj studij. Najveći broj studenata završio je preddiplomski studij Biologije (14), potom Medicinsko-laboratorijske dijagnostike (3), Biologije i kemije (2) te Biotehnologije (1).

Na prvom satu studente su pozdravili pročelnica Odjela za biologiju, izv. prof. dr. sc. Sanja Puljas, voditeljica diplomskog studija Molekularne biologije, prof. dr. sc. Jasna Puizina te zamjenik voditeljice studija, doc. dr. sc. Ivica Šamanić. Studentima je zaželjena dobrodošlica te iskazana zahvala što su PMF-u ukazali povjerenje, odabravši naš Fakultet kao visokoškolsku instituciju na kojoj će tijekom naredne dvije godine marljivo raditi na savladavanju vrlo zahtjevnog studijskog programa, koji nosi 120 ECTS bodova, kako bi njegovim završetkom stekli diplomu magistra/magistrice molekularne biologije.

Prvo predavanje iz jednog od najvećih i najtežih predmeta tog studija, Molekularne stanične biologije, održala je prof. dr. sc. Ivana Novak Nakir, s Medicinskog fakulteta u Splitu. Tijekom izvedbe studija, studentima Molekularne biologije predavat će uz nastavnike PMF-a, više znanstvenika i nastavnika s Medicinskog fakulteta u Splitu te Mediteranskog instituta za istraživanje života (Medils) u Splitu, te još nekoliko nastavnika sa drugih sastavnica Sveučilišta u Splitu.

Pokretanje studijskog programa Molekularne biologije bilo je potpuno opravdano, budući postoji velik interes studenata i budući splitsko sveučilište postiže odlične rezultate u području prirodnih znanosti te je razvilo snažnu znanstveno-istraživačku djelatnost u tom području, zbog čega se u toj kategoriji dugi niz godina rangira vrlo visoko na rang ljestvicama svjetskih sveučilišta. Ako se tome pridoda i odlična infrastruktura velikim dijelom osigurana i sredstvima EU fondova (zgrada Tri fakulteta, znanstveno-istraživački laboratoriji, suvremena oprema i instrumenti), tada postoje svi elementi neophodni za uspješnu realizaciju novog studija PMF-a i Sveučilišta u Splitu.

Svim studentima i nastavnicima želimo puno uspjeha i sreće na ovom novom studijskom programu.

Piše: prof. dr. sc. Jasna Puizina

Foto: PMF Split