Studentski život

Održan Hack4Split 2022: do izražaja došlo pregršt talenata i dobrih ideja

Iza nas je još jedno uspješno izdanje Hack4Split društvenog hackathona kojem je cilj pronalazak i provedba društveno korisnih rješenja za dobrobit i napredak naše lokalne zajednice, koristeći se prednostima moderne tehnologije! U subotu i nedjelju, 9. i 10. travnja, u organizaciji Poduzetničkog centra Split i Studentskog poduzetničkog inkbubatora, zajedno sa partnerima, u SPINIT inkubatoru održan je ovogodišnji Hack4Split hackathon koji je okupio čak 10 timova sa 45 sudionika koji su u veseloj i proaktivnoj atmosferi radili na raznim društvenim problemima.

Peto po redu izdanje hacakthona na jedno mjesto je okupilo veliku koncentraciju talenta i dobrih ideja koji su rezultirali odličnim projektima s primjenom u raznim društvenim i gospodarskim sferama, a sa zajedničkim nazivnikom - upotrebom modernih tehnologija. Redom su se prezentirali sljedeći projekti:

 • Nerthus: web platforma za pošumljavanje koja spaja poslovni sektor i organizacije civilnog društva s ciljem smanjenja CO2 emisija koje stvaramo kao društvo.
 • Srce: virtualni dnevnik koji olakšava rad udrugama koje rade na unaprjeđenju kvalitete života ranjivih skupina.
 • Mirna: web aplikacija za pružanje podrške žrtvama svih oblika nasilja.
 • SeaID: aplikacija za prepoznavanje morskih organizama.
 • Evala: interaktivni digitalni vodič koji nudi autentičan pogled na Split.
 • Fairchain: sustav glasanja temeljen na blockchain tehnologiji.
 • HealthPlus: unaprijeđenje medicinskog sustava aplikacijom za rezervaciju i komunikaciju između pacijenata i doktora
 • Fish4All: digitalna ribarnica koja optimizira prodaju svježe ribe i morskih plodova
 • Pitaj studenta: forumska aplikacija za lakši pristup informacijama o fakultetima Sveučilišta u Splitu
 • PY-BO: IOT rješenje napravljeno na bazi Lego gradivnih elemenata čija je svrha razvijanje znanja za sve dobne skupine kroz poticanje kreativnosti i rješavanje problema.

Za najbolja rješenja podijeljene su i kreativne nagrade. Timu “Pitaj studenta” čiji su članovi većinom još u srednjoškolskim klupama, za iskazani trud i proaktivnost dodjeljena je posebna nagrada kao poticaj, u vidu dodatnih edukacija i usavršavanja u poslovnom i IT području. Tim “HealthPlus” je u dva dana hacakthona pokazao najveći napredak i predanost te su nagrađeni u kategoriji “najproduktivniji tim”. Tim “Nerthus” osvojio je nagradu u kategoriji “tima s najboljim dizajnom”. Nakon toga, usljedilo je proglašenje najbolja 3 projekta razrađena za vrijeme hackathon , i to redom:

 • prvo mjesto su podjelili timovi “Evala” i “Fish4All”
 • drugo mjesto pripalo je timu “PY-BO”
 • treće mjesto propalo je timu “SeaID”

Osim radnog i natjecateljskog dijela hackathona održana je i radionica za sudionike na temu “Is e-mail marketing dead?”, a koju je održala Martina Šepić, direktorica tvrtke Webpower Adria. Sudionici su dobili uvid u e-mail marketing i kako ga koristiti za povećanje prodaje te upravljanje odnosima s klijentima.

Posebno hvala sponzorima koji su osigurali nagrade za najbolje timove i podržali organizaciju hackathona - Dobar tek, Wolt, OTP banka d.d., Nova Eurospectra, The Daltonist Craft Bar, The Works Coworking, SmartNinja Hrvatska, Mirakul edukacijski centar, ZIP line Split i Breaktime Nautical.

Hack4Split je organiziran u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije i Središnjeg državog ureda za demografiju i mlade.