Svečano dodijeljene Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu!

Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2021. godinu održana je u četvrtak 24. ožujka, u vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu „Don Frane Bulić“. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, prorektori, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prof. dr. sc. Đurđica Miletić i prof. dr. sc. Željko Radić, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, Tomislav Đonlić,  pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, Marina Protić, pročelnica Ureda Grada Splita, izaslanica gradonačelnika Grada Splita Ivice Puljka, članovi akademske zajednice te ostali uvaženi gosti.

Nagrada se dodjeljuje najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti. Sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2020. godini znanstvenika trenutno zaposlenih na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica je napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u Web of Science Core Collection i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2021. godinu. Uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu.

Formirana su povjerenstva za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani, odnosno zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici na kojoj su zaposleni znanstvenici iz tog znanstvenog područja. Prošlogodišnji dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2020. godini, nisu mogli sudjelovati u istoj kategoriji/području.

Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor) i odjeka radova. Povjerenstva su, također, predložila određeni broj kandidata za Nagradu za znanost, vodeći računa o ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja.

Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu  na sjednici održanoj 16. prosinca 2021. godine.

Rektor Ljutić se u svom govoru zahvalio nagrađenim znanstvenicima naglasivši kako su dali veliki obol u prepoznatljivosti splitskog sveučilišta. Istaknuo je, također, kako je ovo važan dan, kako za Sveučilište tako i za naš grad i šire, a tome doprinose i konekcije koje ima naša institucija s čitavim svijetom.

- Baviti se znanošću i objavljivati radove u svjetskim časopisima iz pozicije Splita, velika je stvar i upravo je to naša snaga. Drugima pokazujemo smjer kojim treba ići jer za stvaranje vrhunske znanosti nije potrebno živjeti u svjetskoj metropoli, važna je kvaliteta rada koja je upravo u našem gradu na zavidnoj razini - ustvrdio je rektor Ljutić.

- Brojna rangiranja prepoznaju rad naših znanstvenika, u svim područjima, a tome svjedoče i kolaboracije u kojima sudjeluju – kazao je rektor Ljutić. Naglasio je važnost članstva u alijansi Europsko sveučilište mora SEA EU, koja konstanto  raste i razvije se, sada broji devet sveučišta, maritimno orjentiranih, i stalno se unutar nje proširuju mogućnosti suradnji i napretka u znanosti, ali i šire.

Rektor se zahvalio svim laureatima, kazavši kako su upravo oni zaslužni što se svijetom pronosi dobar glas Sveučilišta u Splitu, doprinose dobrim pozicijama na znanstvenim ljestvicama, ali i osjećaju zajedništva s obzirom da u svom nastavnom radu studentima prenose ljubav prema  znanosti.

U ime nagrađenih zahvalio se prof. dr. sc. Matko Erceg s Kemijsko-tehnološkog fakulteta.

- Čast mi je obratiti vam se u ime nagrađenih znanstvenika Sveučilišta u Splitu i hvala vam na iskazanom povjerenju. Čestitam kolegama dobitnica nagrade za znanost.

Izniman je ovo i važan dan za nas koji primamo nagradu za znanstveni rad od svog Sveučilišta. Svima nam ova nagrada izuzetno puno znači. Kroz naše karijere će nesumnjivo biti još nagrada ili ih je već bilo, ali dobiti nagradu od svog Sveučilišta, svojih kolega je ipak nešto posebno.

Ovom prigodom želim iskazati našu zahvalnost svima koji su na bilo koji način tome doprinijeli. Pri tome misli mi prvenstveno idu prema kolegama s kojima radimo i surađujemo jer bez takvih kolega i timova mi danas ne bi bili ovdje. Stoga hvala našim učiteljima, mentorima, kolegama znanstvenicima na ustanovama kao i van njih, ali ništa manje hvala našim laborantima, asistentima, studentima, poslijedoktorandima...

Hvala Sveučilištu u Splitu na svemu što čini na poboljšanju znanstveno-istraživačke strukture, financiranju naših projekata, integraciji sastavnica i djelatnika, odnosno na stvaranju pozitivnog okruženja za razvoj znanstvene djelatnosti.

I na kraju hvala predlagateljima i svima koji su prijedlog podržali. Ovo je jedan od onih događaja i dana u životu kojih ćemo se uvijek s ponosom i radošću sjećati. Ova nagrada kao i sjećanje na ovaj dan nas obvezuju i potiču da nastavimo i dalje raditi na dobrobit naših ustanova, našeg sveučilišta i naše domovine. Vjerujemo da ćemo doprinijeti uspjesima naših kolega i da ćemo se radovati s njima kao što se oni danas raduju s nama – kazao je prof. dr. sc. Matko Erceg.

U glazbenom dijelu programa nastupio je višestruko nagrađivani gitarist Silvio Bilić, student Umjetničke akademije u Splitu, u klasi prof. Maroja Brčića.

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:

Izv. prof. dr. sc. Natalija Filipović s Medicinskog fakulteta

Izv. prof. dr. Joško Božić  s Medicinskog fakulteta

Doc. dr. sc. Tina Poklepović Peričić s Medicinskog fakulteta

 

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je :

Izv. prof. dr. sc. Vida Šimat  sa Sveučilišnog odjela za studije mora 

 

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je:

Izv. prof. dr. sc. Darko Hren s Filozofskog fakulteta

 

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:

Izv. prof. dr. sc. Ivica Blažević s Kemijsko-tehnološkog fakulteta

Prof. dr. sc. Ilja Doršner s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

 

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:

Prof. dr. sc. Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Prof. dr. sc. Matko Erceg s Kemijsko-tehnološkog fakulteta

Professor emeritus Frano Barbir s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Prof. dr. sc. Lovre Krstulović-Opara s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

 

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:

Prof. dr. sc. Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta

Izv. prof. dr. sc. Dario Miočević s Ekonomskog fakulteta

Prof. dr. sc. Maja Ljubetić s Filozofskog fakulteta

 

U KATEGORIJI MLADI ZNANSTVENICI  nagrađeni su:

Barbara Gilić, mag. cin. s Kineziološkog fakulteta

Dr. sc. Josip Bašić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Dr. sc. Mija Marinković s Medicinskog fakulteta

 

Čestitamo svim dobitnicima Nagrada za znanost za 2021. godinu!