Predstavljena mobilna aplikacija LiberatoMap, osobama s invaliditetom omogućava lakši pristup informacijama o pristupačnosti

Predstavljanje mobilne aplikacije LiberatoMap, koja osobama s invaliditetom omogućuje jednostavan i brz pristup informacijama o pristupačnosti različitih lokacija u Dalmaciji održalo se u utorak, 7. ožujka na Sveučilišnom  odjelu za stručne studije.

Aplikacija LiberatoMap, koju su izradili studenti Sveučilišta u Splitu, Odjela za stručne studije, jednostavan je i praktičan način za pronalaženje pristupačnih lokacija za osobe s invaliditetom u Dalmaciji. Sa svojim različitim kriterijima pristupačnosti, mogućnošću pretraživanja alternativnih lokacija, kao i prijave izmjena podataka ili upisa novih lokacija, zastupljenošću turističkih atrakcija, ova aplikacija je nezamjenjivo sredstvo za planiranje putovanja i svakodnevnih obaveza.

- Aplikacija trenutno ima 5 uključenih dalmatinskih gradova, Split, Trogir, Omiš, Makarska i Zadar, a uskoro se nadamo da će ih biti i više. Pri izradi aplikacije fokusirali smo se na pristupačnost za osobe s invaliditetom jer je dosta velik problem postojanje arhitektonskih barijera. Izradili smo nekoliko osnovnih podjela, pa se putem aplikacije može provjeriti dostupnost parkinga, stepenica, rampi, prilagođenih toaleta i slično – kazao je Stipo Margić, student 5. godine Primijenjenog računarstva na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta i predsjednik Udruge Liberato, koji je uza sve i idejni začetnik ovog projekta. Naime, aplikacija je nastala kao prirodni nastavak usluge na webu LiberatoMap.

Udruga Liberato broji 23 člana, a u izradu aplikacije, kako je ustvrdio Margić utrošeno je preko 3 tisuće radnih sati zajedno s 13 partnerskih organizacija, gradova, Udruga, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Splita. Aplikacija je dostupna na Android i iOS uređajima.

- Ova aplikacija je zaista veliki uspjeh studenata našeg Sveučilišta, na njih smo ponosni i nastavit ćemo podupirati njihov rad, pogotovo u korist skupina koje su na žalost marginalizirane u društvu. Ovo su svijetli primjeri i pokazatelj kako treba raditi jer su spojili stečeno znanje sa svojim potrebama, a ova aplikacija to i nadilazi, korisna je svim građanima. Ono što je također važno, Sveučilište će uključiti i studente s drugih sastavnica, tako će primjerice studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u suradnji s Udrugom Liberato nastaviti s uklanjanjem fizičkih barijera za osobe s invaliditetom – izrazio je potporu razvoju ovakvih inicijativa prof. dr. sc. Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu u ime Sveučilišta, odnosno rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića.

Zamjenik pročelnika za investicije i razvoj Odjela za stručne studije dr. sc. Marko Miletić, profesor stručnog studija, izrazio je nadu da će se na mapi uskoro naći što više gradova. I Odjel će nastaviti podupirati ovakve projekte, te je zahvalio Stipi na širenju društvene dobrobiti.

Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, imao je priliku isprobati aplikaciju, kazavši kako je ovo veliki korak za gradove koji se za sada nalaze u aplikaciji.

- Ponosan sam na Stipu i Udrugu Liberato, koji su nas sve okupili i pokazali nam kako se s upornim radom može uspjeti u društvu uz afirmativan pristup problemima – zaključio je Bogdanović.

Svoju podršku inicijativi i radu Udruge pružili su i Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana i Alijana Vukšić, predsjednica Turističke zajednice grada Splita.

LiberatoMap pomaže u uključivanju osoba s invaliditetom u aktivnosti lokalne zajednice i omogućuje aktivniji život. Ova aplikacija nije samo vodič za pristupačnost, već je i sredstvo za stvaranje uključivijeg društva u kojem su svi dobrodošli i imaju pristup svim lokacijama i aktivnostima.