Najave i događanja

Svečano otvorenje dviju izložbi „Tišina na sedmercu“ i „Franjo Bučar ( 25.11.1866. -26.12.1946.)“ održat će se 7. ožujka!

Otvaranje izložbe održat će se 7. ožujka (umjesto najavljenog 1. ožujka) zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih vremenskim uvjetima i nemogućnosti dolaska kolega iz Zagreba.

Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim sportskim savezom gluhih i Sveučilištem u Splitu pozivaju na otvorenje dviju izložbi „Tišina na sedmercu“ i „Franjo Bučar ( 25.11.1866. -26.12.1946.)“  u atriju Sveučilišne knjižnice, R. Boškovića 31. Izložbe će predstaviti autorica Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja, a otvoriti rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

O izložbi : Tišina na sedmercu

Izložbu pod nazivom „Tišina na sedmercu“ predstavlja povijest hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, a organizirana je povodom 30- obljetnice osnivanja Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Izložba je audiodeskripcijom tekstova, videomaterijala i tri odabrana predmeta prilagođena slijepim i slabovidnim osobama te je u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe tiskan i katalog izložbe na Brailleovom pismu. Izložba je podijeljena u dvije cjeline. Prva cjelina prikazuje povijesni razvoj hazene i rukometa u svijetu i Hrvatskoj, dok se druga odnosi na osnivanje škola za gluhu djecu u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, ali i prvih sportskih društava i rukometnih sekcija gluhih. Prikazani su veliki uspjesi hrvatske rukometne reprezentacije gluhih koja je do danas osvojila 7 medalja na europskim rukometnim prvenstvima gluhih, 2 zlatne medalje na svjetskim rukometnim prvenstvima gluhih i 13 medalja na olimpijskim igrama gluhih. Olimpijske igre gluhih u početku su se zvale Međunarodne igre gluhih i prve su održane u Parizu 1924. godine u organizaciji Međunarodnog odbora za sport gluhih. Međunarodne igre gluhih 1967. godine mijenjaju ime u Svjetske igre gluhih, dok su 2001. godine promijenile ime u Olimpijske igre gluhih. Na XI. Svjetskim igrama gluhih u Beogradu (Srbija) 1969. godine po prvi put se uključuje rukomet kao novi sport, a muška i ženska rukometna reprezentacija osvojile su 1. mjesto, ujedno je to bio i zadnji nastup ženske rukometne reprezentacije dok je muška rukometna reprezentacija nastavila nizati uspjehe. Izložba završava videomaterijalima na kojima rukometaši Tomislav Bošnjak, Ivan Pajić i Kristijan Živković opisuju način na koji je pandemija koronavirusa utjecala na njihove pripreme za XII. Europsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održalo od 18. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu.

O izložbi „Franjo Bučar ( 25.11.1866. -26.12.1946.)“

Izložba Franjo Bučar (25. studenoga 1866. – 26. prosinca 1946.) prvi put je predstavljena javnosti povodom dodjele Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ u zgradi Hrvatskog sabora, i to 2018. godine. Nastala je na temelju građe iz fundusa Hrvatskoga športskog muzeja i dosad je gostovala u nekoliko gradova, a prikazuje život Franje Bučara i njegovo djelovanje u razvoju brojnih sportova u Hrvatskoj. Autorice izložbe su muzejska savjetnica Hrvatskog športskog muzeja Đurđica Bojanić i kustosica Hrvatskog športskog muzeja Martina Vargek. Izložba je od ove godine prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, te je u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih izdan i katalog izložbe na Brailleovom pismu