Najave i događanja

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić na početku drugog mandata: Želim da svaka naša sastavnica ima svoju kuću!

Na početku drugog rektorskog mandata prof. dr. sc. Dragan Ljutić osvrnuo se na napravljeno u protekle četiri godine te najavio niz novih projekata na Sveučilištu u Splitu.

U pogledu do sada realiziranih kapitalnih projekata najveći su kompletno preuređen Studentski dom "Bruno Bušić" na Spinutu, izgradnja Tehnološkog parka u Spinutu, novi prostori Filozofskog fakuleteta u Poljičkoj ulici, izmjene i dopune UPU-a Kampusa, uređenje okoliša, uređenje brojnih sveučilišnih prostora po gradu, obnovljen Medicinski fakultet, stavljena u funkciju Nastamba za pokusne životinje, proveden postupak arhitektonskog natječaja za zgradu Znanstvenoistraživačkog centra, a u tijeku su i pregovori s Vladom za dodjelu zgrade Doma željezničara u svrhu uređenja još jednog studentskog doma. Također, jedan dom bi se trebao graditi i na području Kampusa.

Poslovanje

U prvom mandatu rektora Ljutića riješeno je dugovanje u iznosu većem od 80 milijuna kuna, povodom 45. godišnjice izdana je Monografija Sveučilišta "O Sveučilištu i gradu", implementiran je poslovno-informacijski sustav poslovanja Rektorata, proveden postupak izrade novog vizualnog identiteta, otvoren centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije... Puno toga se radilo.

U blagajnu Sveučilište su se u međuvremenu slili, i još pristižu, milijuni eura od europskih projekata, a samo za znanost odobreno je i financirano 60 projekata u vrijednosti od 35 milijuna eura! Sve to, u kombinaciji s novim studijima, privuklo je i više stotina stranih studenata, mahom iz zapadnoeuropskih zemalja na fakultete u Split, ponajviše na Medicinu, te na Psihologiju na engleskom.

Erasmusovci također rado dolaze studirati na Splitsko sveučilište, na račun europskih projekata zaposleni su i brojni novi nastavnici, a broj ukupno zaposlenih popeo se skoro na dvije tisuće.

Splitsko sveučilište postalo je tako jedan od najvećih poslodavaca u Dalmaciji, a zadnje dvije godine izašlo je i iz okvira Splita, nakon što je otvorilo svoje podružnice u Makarskoj i Sinju, gdje je sjedište studija Mediteranske poljoprivrede. Kao dokaz da se dobro radilo, Ljutiću služi podatak da se Splitsko sveučilište na rang-listama svjetskih sveučilišta jako visoko pozicioniralo i, još važnije, da održava dobar rejting.

Među najboljima na svijetu

- Mi smo među 300 najboljih na svijetu kad se gledaju tehničke i prirodne znanosti, ali naravno, bez humanističkih i društvenih studija nema jakog sveučilišta. A konkurencija je ogromna, samo Europa ima 5000 sveučilišta, a gdje su ostali... Moramo ulagati u naše znanstvenike, jer oni su stvarno naši najbolji ambasadori. Sve njih treba razvijati i pomagati im, a do kraja novoga mandata nastojat ću da svaki naš fakultet, svaka naša sastavnica dobije svoju kuću! Pritom neću, kao što nisam ni do sada, prodati nijednu sveučilišnu nekretninu, pogotovo ne one u centru grada, jer koliko god je važno da imamo ovako uređen Kampus, važno je i da studenti ne budu getoizirani. Neka njih po cijelom Splitu, neka se vidi da smo sveučilišni grad - ističe rektor, napominjući kako Sveučilište u posjedu ima nekretnine u Teslinoj, Sinjskoj, Hrvojevoj, Zagrebačkoj, Radovanovoj (gdje je nekad bio Ekonomski fakultet) i svi će se oni s vremenom urediti i prepustiti studentima.

No, neki ključni projekti, tvrdi profesor Ljutić, ipak imaju prioritet. Za početak, gradnja Znanstveno-istraživačkog centra vrijednog 67 milijuna kuna. ZIC će se uskoro početi graditi na Kampusu, na prostoru parkinga ispred već preuređene zgrade Knjižnice, projekt je već odobren, a novac osiguran iz EU fondova.

Ono što će studente posebno obradovati jesu planirane gradnje novih dvaju domova, naročito se to odnosi na one koji nemaju prebivalište u Splitu i primorani su svoje podstanarske stanove usred ispitnih rokova prepuštati turistima.

- Za još jedan studentski dom na Kampusu već smo ishodili novac za projektnu dokumentaciju od resornog ministarstva, a i inače moram pohvaliti odličnu suradnju s Vladom, a od premijera Andreja Plenkovića smo dobili najavu i da ćemo dobiti bivšu zgradu Doma željezničara na Ravnim njivama, gdje bismo napravili još jedan dom. Takve objekte već su u drugim gradovima prepuštali visokim učilištima, a nama je to zaista potrebno za naše studente - pun je planova rektor.

Nadalje, u planu mu je preurediti i sveučilišne prostore u monumentalnoj zgradi u Teslinoj, koju dijele s dvjema jezičnim gimnazijama. Tamo Sveučilište ima čak dva kata nove zgrade, a plan je da oni postanu dom Umjetničkoj akademiji, a da ih dijelom koristi i Kineziološki fakultet.

Paralelno s tim rektoru je u planu i daljnje razvijanje novih studija, a početkom akademske godine upisano je 25 prvih brucoša Komunikacije i medija.

- Studenti su nam na prvom mjestu i to svakome na Sveučilištu mora biti jasno. Mi smo tu zbog njih i naša su im vrata uvijek otvorena - istaknuo je rektor.

Svjestan je da će za novi uzlet Splitskog sveučilišta trebati imati podršku svih zaposlenika i studenata, a nove će projekte ostvarivati i uz asistenciju petero novih prorektora.

Naime, Senat Sveučilišta u Splitu početkom ove akademske godine potvrdio je izbor novih prorektora čije je imenovanje predložio rektor Dragan Ljutić.

Prof. dr. sc. Bosiljka Britvić Vetma tako je postala prorektorica za pravna pitanja, prof. dr. sc. Igor Jerković novi je prorektor za znanost i kvalitetu, prof. dr. sc. Nikša Jajac prorektor je za infrastrukturu, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan prorektor je za studente, nastavu i poslovanje, dok je prof. dr. sc. Zoran Đogaš prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom.

Mandat novih prorektora vezan je uz mandat rektora Sveučilišta u Splitu i traje do 30. rujna 2026. godine.

Piše: Diana Barbarić

Foto: Zoran Alajbeg